ЕКОНОМИЈА: ДОДАДЕНА ВРЕДНОСТ ИЛИ ПОДАДЕНО МИТО?

…Како сето ова влијае на продуктивноста и повисока технолошка опрема и машини на фирмите?

Просто. Што ќе му е на бизнисмен да купува скапи машини, кога знае дека нема да го добие тендерот, оти не е политички или криминално близок до властите и (секогаш) со нив поврзаната мафија. Тој знае дека човек – фирма ќе го добие тендерот, а ако не, тоа ќе биде друга фирма, која само „ги поминува парите“, како изведувач, а ќе работи посакуваниот подизведувач. Кој сака на таквиот пазар, ќе биде подизведувач, за мали пари и ќе му биде платено кога изведувачот ќе посака (така контролира дали поизведувачот ги враќа испраните пари до политичарите, ако избрале „перач“ да биде подизведувачот, а не изведувачот)…

Прочитајте го целиот напис на следниот линк.

Слични Објави

Напишете коментар