Национален фолклорен фестивал “ВЕЛИГДЕНСКИ ФОЛКЛОРНИ СРЕДБИ” Демир Хисар 2024
|

Национален фолклорен фестивал “ВЕЛИГДЕНСКИ ФОЛКЛОРНИ СРЕДБИ” Демир Хисар 2024

 Во недела 28.04.2024 година во 12:00 часот на  Градскиот плоштад ќе се одржи Националниот фестивал “ВЕЛИГДЕНСКИ ФОЛКЛОРНИ СРЕДБИ” Демир Хисар 2024 На фестивал ќе учествуваат:  КУД “ИЛИНДЕН” Битола, КУД “БИСЕР” Кичево, КУД “ЃЕРДАН ОД БИСЕРИ” Охрид,  КУД “ИЛИНДЕН” Демир Хисар Фестивалот е во организација на Дом на културата “Илинден” Демир Хисар со поддршка на Општина…

Напредок преку соработка

Напредок преку соработка

Прилеп, Битола, Демир Хисар, Новаци се општините од Пелагонискиот Плански Регион кои во последните 18 месеци ги зголемија своите административни капацитети за управување со општински јавни финансии, планирање и извршување на буџетот, фискална транспарентност и отчетност, планирање и прибирање на приходи од сопствени извори, пристап до надворешно финансирање, и подобра соработка со приватниот сектор, во…

„МАКЕДОНСКА ТРАДИЦИОНАЛНА СВАДБА“ – ДЕТСКИ МАСКЕНБАЛ во Демир Хисар

„МАКЕДОНСКА ТРАДИЦИОНАЛНА СВАДБА“ – ДЕТСКИ МАСКЕНБАЛ во Демир Хисар

Денес, по повод 1. Април, „Денот на шегата“, импресивна организација од страна дечињата, воспитувачи и негувателки од Детска градинка „Втори Септември“, Демир Хисар. Со развивање на детски џагор и креативна впечатлива маска со автентично македонско оро и песна, продефилираа низ градските улици, а на градскиот плоштад, во уникатната атмосфера, забавната манифестацијата имаа прилика да ја…

ФОРМИРАНА ПРВАТА РЕГИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА МЛАДИ
|

ФОРМИРАНА ПРВАТА РЕГИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА МЛАДИ

Во Битола во зградата на IWconnect во, се одржа свечено потпишување на Меморандум за воспоставување на првата регионална Платформа за млади во која членуваат 18 субјекти, односно 9 општини од Пелагонискиот регион и 9 организации. Платформата се формира во рамките на проектот „Зајакнување на луѓето од Пелагонија“, којшто го имплементира Про Локал, организација од Битола,…

ПРОЕКТ: “10 ЗА ДЕМИР ХИСАР”
|

ПРОЕКТ: “10 ЗА ДЕМИР ХИСАР”

Општина Демир Хисар ги поврикува граѓаните, Локалниот економско-социјален совет на Општина Демир Хисар реализира проект “10 ЗА ДЕМИР ХИСАР”. Проектот “10 ЗА ДЕМИР ХИСАР” е поврзан со предизборните активности кои ги реализираат политичките партии во пресрет на парламентарните избори за избор на нова Влада и вклучува утврдување на 10 приоритетни проекти кои ЛЕСС во соработка со…

Запознајте го Демир Хисар преку новата страница за туризам на Општинскиот веб сајт
|

Запознајте го Демир Хисар преку новата страница за туризам на Општинскиот веб сајт

Општина Демир Хисар ја претстави својата нова страна за туристички информации на нивниот веб сајт. Ова место претставува едноставна и достапна точка за сите заинтересирани за истражување на туристичките потенцијали на оваа прекрасна општина. Со оваа иницијатива, Општина Демир Хисар одговара на потребите за промовирање и пристапност до своите убавини и занимливости. Потекнувајќи од препорака…

Општина Демир Хисар, за првпат објавува ГРАЃАНСКИ БУЏЕТ
|

Општина Демир Хисар, за првпат објавува ГРАЃАНСКИ БУЏЕТ

Граѓански Буџет, претставува алатка која на едноставен начин го доближува Општинскиот буџет до граѓаните, односно подробно објаснува на кој начин се обезбедуваат средствата, и на кој начин и за која потреба се трошат. Буџетот на Општина Демир Хисар, претставува годишен план на приходи, други приливи и одобрени средства, потребни за финансирање на надлежностите на Општината….

Избран нов Претседател на Советот за развој на Пелагонискиот плански регион

Избран нов Претседател на Советот за развој на Пелагонискиот плански регион

На 17-та Седница на Советот за развој на Пелагонискиот плански регион, оджана на 28.02.2024 година, за нов претседател е избран Градоначалникот на Општина Ресен г-дин Јован Тозиевски. Градоначалникот на Општина Ресен г-дин Јован Тозиевски доаѓа на местото на досегашниот Претседател на Советот за развој на Пелагонискиот плански регион – Градоначалникот на Општина Прилеп д-р Борче…

Општина Демир Хисар со  Локален акциски план за управување со отпад – прв стратешки документ од оваа област

Општина Демир Хисар со Локален акциски план за управување со отпад – прв стратешки документ од оваа област

Општина Демир Хисар го усвои Локалниот акциски план за управување со отпад кој е прв стратешки документ од оваа област. Во него се идентификувани состојбите и проблемите со отпадот и креирани се цели и активности за нивно решавање. Со Локалниот акциски план се создадени можности за водење на долгорочна политика за заштита и унапредување на…

Осветлувачи на можната корупција

Осветлувачи на можната корупција

Рангирањето по системот на интегритет на институциите, значи рангирање и на единиците на локалната самоуправа. Рангирањето покажа дека Општина Демир Хисар е далеку напред на првото место според ранг – листата од 81 Општина. Убаво е да се објасни што значи тоа? Се разбира дека тоа ќе има влијание врз градењето на силна локална самоуправа…