Учениците од Општина Долнени го Одржаа „Генералка Викенд“
| |

Учениците од Општина Долнени го Одржаа „Генералка Викенд“

Општина Долнени минатата седмица ја одржа еко-акцијата „Генералка Викенд“, која привлече голем број ученици од локалните училишта. Целта на оваа акција беше подигнување на еколошката свест и чистење на јавните простори. Акцијата се одвиваше на неколку локации низ општината, каде учениците собираа отпадоци и го средуваа зеленилото. Според фотографиите објавени од настанот, младите еко-активисти покажаа…

ФОРМИРАНА ПРВАТА РЕГИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА МЛАДИ
|

ФОРМИРАНА ПРВАТА РЕГИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА МЛАДИ

Во Битола во зградата на IWconnect во, се одржа свечено потпишување на Меморандум за воспоставување на првата регионална Платформа за млади во која членуваат 18 субјекти, односно 9 општини од Пелагонискиот регион и 9 организации. Платформата се формира во рамките на проектот „Зајакнување на луѓето од Пелагонија“, којшто го имплементира Про Локал, организација од Битола,…

Избран нов Претседател на Советот за развој на Пелагонискиот плански регион

Избран нов Претседател на Советот за развој на Пелагонискиот плански регион

На 17-та Седница на Советот за развој на Пелагонискиот плански регион, оджана на 28.02.2024 година, за нов претседател е избран Градоначалникот на Општина Ресен г-дин Јован Тозиевски. Градоначалникот на Општина Ресен г-дин Јован Тозиевски доаѓа на местото на досегашниот Претседател на Советот за развој на Пелагонискиот плански регион – Градоначалникот на Општина Прилеп д-р Борче…

НВО Станица П.Е.Т. ги подготвува младите за предизвиците на претприемништвото во руралните средини
| |

НВО Станица П.Е.Т. ги подготвува младите за предизвиците на претприемништвото во руралните средини

Младите од руралните средини се соочуваат со проблеми во пронаоѓањето на информации за вработување, што резултира со недоволно користење на мерките и поволностите што ги нуди државата и бизнис секторот. Се проценува дека над 70% од младите, не се доволно информирани за овие можности. Одговор на ова прашање е иницијативата на НВО Станица П.Е.Т. од…

ИНФОРМАТИВЕН КАРАВАН „Поблиску до иновативни идеи“
| |

ИНФОРМАТИВЕН КАРАВАН „Поблиску до иновативни идеи“

Промовирањето на успешни приказни од социјални и бизнис претпријатија од регионот е моќна алатка за мотивирање на младите и нивна активација. Во таа насока, здружението за правна едукација и транспарентност СТАНИЦА П.Е.Т. Прилеп во соработка со Општина Долнени, во период од 15 – 20 февруари 2024 година реализираше Информативен караван насловен „Поблиску до иновативни идеи“ кој…

Оргиналноста е нов простор
|

Оргиналноста е нов простор

Културата кај нас вообичаено ја претставуваме многу стереотипно. Не мора да биде така. Еве како тоа може да изгледа кога задачата ја прифатиле ем млади, ем свесни, ем извидници. Како извидниците ги доловиле и ги прикажуваат познатите места низ Пелагонија. Места за кампување и параглајдери, познатиот крушевски локум, чаршијата во Крушево, куќата на Стале Попов…

Жителите од Општина Долнени со свои предлози можат да учествуваат во креирањето на општинскиот буџет за  2024 година
| |

Жителите од Општина Долнени со свои предлози можат да учествуваат во креирањето на општинскиот буџет за 2024 година

Граѓаните мора да знаат како и за што се трошат нивните пари, но исто така треба да знаат и за проектите што се планираат со буџетски пари да се реализираат во наредната година. Во периодот кога се подготвуваат општинскиот буџет за наредната 2024 година, се конципираат програмите, се определуваат приоритетите и проектите, па и општина…