СО LOCKDOWN НИЗ КОЛOРИТОТ ВО ЦРНО-БЕЛИОТ СВЕТ НА ПРЉАВО КАЗАЛИШТЕ (ВИДЕО)
|

СО LOCKDOWN НИЗ КОЛOРИТОТ ВО ЦРНО-БЕЛИОТ СВЕТ НА ПРЉАВО КАЗАЛИШТЕ (ВИДЕО)

Вчера беше третото издание на Од 0 до Култура. Младиот бенд LOCKDOWN ги забавуваше прилепчани со хитовите на еден од најкултните екс-ју бендови Прљаво казалиште. Во видеото ви пренесуваме дел од атмосферата и изјавите на членовите на бендот.

Петровден и Павловден – Народни обичаи и верувања
|

Петровден и Павловден – Народни обичаи и верувања

Петровден — православен празник што се одбележува секоја година на 12 јули. Празникот е посветен на Апостол Петар. Сe смета за еден од најголемите празници по Велигден. Петровден повеќе се смета за црковен празник. Постарите луѓе одат во црквата, а кој постел во Петровденскиот пост се причестува. На овој ден може и да се работи зашто е во време на најголемата жетва,…

“НЕ БЕГАЈ ОД ОПЕРА“
|

“НЕ БЕГАЈ ОД ОПЕРА“

Во недела, 14.7.2024г. со почеток во 11.00 часот во Дом На Култура Драги Тозија – Ресен, настан “НЕ БЕГАЈ ОД ОПЕРА“На репертоарот ќе бидат дел од највпечатливите арии и дуети од оперите на Моцарт, Росини и Доницети. Ве покануваме заедно со нас да уживаме во патешествијата на итриот Фигаро и љубовните драми на Дон Жуан….

ВЕЧЕРВА СО LOCKDOWN  ЌЕ ТАНЦУВАМЕ ВО ЦРНО БЕЛ СВЕТ

ВЕЧЕРВА СО LOCKDOWN  ЌЕ ТАНЦУВАМЕ ВО ЦРНО БЕЛ СВЕТ

Трет настан од проектот Од 0 до Култура 2024. Младите LOCKDOWN со трибјут за „Прљаво казалиште“ Lockdown е бенд,основан во 2020. Поставата е менувана многу пати, а за оваа сега се вели дека е најдобра, Нена Тодороска на микрофон, Кирил Младеноски на гитара, Михаил Грашкоски на тапани и Димитар Јованоски на клавијатури. Млади, надежни, талентирани,…

Вечерва на плоштадот во Могила, потсетување на ноќниот живот низ годините
| |

Вечерва на плоштадот во Могила, потсетување на ноќниот живот низ годините

Вечерва на плоштадот во Могила се одржа настан дел од Културно лето Могила. Меѓугенерациски спој 8-ми по ред, потсетување на ноќниот живот низ годините, заедно со генерациите кои пораснале на могилското средсело, низ кафичите, со трагот кој го оставиле во Могила. Настанот е поддржан од Општина Могила.

8 Меѓугенерациски ретро спој – Плоштад Могила
|

8 Меѓугенерациски ретро спој – Плоштад Могила

Среда 10.07.2024, со почеток во 21:00 часот на Плоштад Могила, забавен настан дел од Културно лето од Општина Могила, Меѓугенерациски спој 8-ми по ред, потсетување на ноќниот живот низ годините, со групата “The solution” од Куманово. „Општина Могила секогаш ќе биде поддршка за сите културни настани“

МАРКО ЦЕПЕНКОВ ПРОДОЛЖУВА ДА БИДЕ ВОДЕН ОД ЖЕНА

МАРКО ЦЕПЕНКОВ ПРОДОЛЖУВА ДА БИДЕ ВОДЕН ОД ЖЕНА

Марија Попова Јованоска вработена како правник во НУЦК „Марко Цепенков“ – Прилеп, е назначена за нова в.д. директорка. Институцијата што во време на преходната власт никако не можеше да „си нзјде“ директор/ка и скоро седум години се менуваат неколку в.д. директори, за прв пат ќе ја раководи правник, барем до изборот на нов генерален директор….

СУДИР НА ГЕНЕРАЦИИ – КАКВИ БЕВМЕ НИЕ, А КАВИ СЕ ТИЕ? (ВИДЕО)
|

СУДИР НА ГЕНЕРАЦИИ – КАКВИ БЕВМЕ НИЕ, А КАВИ СЕ ТИЕ? (ВИДЕО)

„Мајки шампионки“ е видео перформанса, дел од проектот на НУ Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј – Прилеп, финансиран од Миниестерство за култура, во која дечињата се соочуваат со судирот на гернерации или вечната борба кој бил подобар. Тие или нивните предци! Музеј-Прилеп овој проект го реализира со ученици од ООУ„Блаже Конески“…

Доделени  наградите на 22 Интернационален театарски фестивал – Актерот на Европа
| |

Доделени наградите на 22 Интернационален театарски фестивал – Актерот на Европа

Вечерва во дворот на Домот на културата „Драги Тозија” во Ресен, започна дваесет и второто издание на фестивалот ,,Актерот на Европа 2024″ , кој и оваа година се одвиваше во духот на Жан Моне „Да се биде Европа значи да се гради мир”. Интернационалниот театарски фестивал – Актерот на Европа, кој што беше основан во…

Фестивал кој говори за постоењето на нашиот идентитет, генерациското богатство вткаено во изворните македонски песни и ора – „Пеце Атанасовски“
| |

Фестивал кој говори за постоењето на нашиот идентитет, генерациското богатство вткаено во изворните македонски песни и ора – „Пеце Атанасовски“

Вечерва на Камената бина во Прилеп започна 50-то јубилејно, издание на Фестивалот на народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“, а во текот на денот на булеварот во центарот на Прилеп продефилираа 50 гајдаџии од сите краишта на земјава.Утре 06.07 на Рудина во Долнени е втората фестивалска вечер. Годинава на тапан, гајда, кемане и други народни…