Изложба на фотографии од конкурсот „Прочка 2024“ во Прилеп
|

Изложба на фотографии од конкурсот „Прочка 2024“ во Прилеп

Вечерва,  во ликовната галерија на НУЦК “Марко Цепенков” – Прилеп беше отворена изложба на фотографии со тема „Прочка 2024“, на која се претставени дел од фотографиите пријавени од конкурсот организиран од страна на Национална Фото Унија на Македонија, а со поддршка и во соработка со Општина Прилеп. На изложбата се претставени избрани 37 фотографии, меѓу…

Кој е надлежен? Прилепчани и Жители на Оревоец Протестираат Против Ископите на Бехтел и Енка
|

Кој е надлежен? Прилепчани и Жители на Оревоец Протестираат Против Ископите на Бехтел и Енка

Кој е надлежен во оваа ситуација? Министерство за Животна Средина и Просторно Планирање? Министерство за Економија? Министерство за Транспорт и Врски? Локалната Самоуправа? Некој друг, можеби? Или пак сите кои ги спомнавме? Жителите на селото Оревоец и прилепчани повторно излегоа на протест против ископите на мермер кои ги врши конзорциумот Бехтел и Енка. Протестот, кој…

| |

За да нема под рака, мора да има по рака

Ги прашавме граѓаните „Што е тоа буџет на општината?“ и добивме доста интересни одговори. Заклучокот беше дека – не треба порака, туку, за да нема под рака, мора да има по рака.

Намалување на трошоците за електрична енергија во Старскиот дом во Прилеп

Намалување на трошоците за електрична енергија во Старскиот дом во Прилеп

Во Старскиот дом во Прилеп инсталирани се фотоволтаици кои овозможуваат заштеда од 30% од вкупната потрошувачка на електричната енергија на оваа институција и се во рамките на проектот “Зајакнување на институционалните капацитети во Пелагонискиот регион за подобрување на социјалните услуги и заштита на животната средина” Проектот има големо значење во контекст на енергетската криза, бидејќи…

Интервју со проф. Билјана Тинтоска
|

Интервју со проф. Билјана Тинтоска

По повод промоцијата на книгата „Симфонија“, која ќе се случи на 14.05.2024, разговаравме со авторот, професорката по македонски јазик – Билјана Тинтоска. Ја најавивме промоцијата, а разговаравме за драмската секција на која е основач и раководител и за писменоста на учениците денес.

Интервју со Бранко Нешкоски – директор на ЈП за ПУП – Прилеп
|

Интервју со Бранко Нешкоски – директор на ЈП за ПУП – Прилеп

Во интервјуто се откриваат предизвиците со кои се соочува Јавното Претпријатие за Просторни и Урбанистички Планови и се дискутира околу проектните решенија за разубавување на Прилеп.

Одбележан патрониот празник на училиштата “Кире Гаврилоски – Јане“ и „Круме Волнароски“

Одбележан патрониот празник на училиштата “Кире Гаврилоски – Јане“ и „Круме Волнароски“

Делегации од Општина Прилеп, Советот на Општината, училиштата од општина Прилеп, Сојузот на борци и политичките партии оддадоа почит и положија цвеќе на спомен – бистите на прилепските народни херои, Kруме Волнароски и Кире Гаврилоски-Јане, чии две основни прилепски училишта, гордо ги носат нивните имиња, и денеска го чествуваат својот патрон празник. По тој повод,…

Одбележување на 121 година од смртта на Гоце Делчев и 112 години од смртта на прилепчанецот Пере Тошев!

Одбележување на 121 година од смртта на Гоце Делчев и 112 години од смртта на прилепчанецот Пере Тошев!

Делегации од Општина Прилеп, Советот на Општина Прилеп, основните и средните училишта, здруженија и политички партии, по овој повод – Одбележување на 121 година од смртта на Гоце Делчев и 112 години од смртта на прилепчанецот Пере Тошев, македонски револуционери и национални херои, денес положија цвеќе и се поклонија пред спомен обележјата на македонските херои…

Најмладите од градинка вапсуваа велигденски јајца и се даруваа на штитениците во домот за стари лица

Најмладите од градинка вапсуваа велигденски јајца и се даруваа на штитениците во домот за стари лица

Денес жените од Здружението „Преродба“ ги посетија и им подарија повеќе од 130 вапсани црвени велигденски јајца на штитениците од домот за стари лица „Киро Крстески – Платник“ – Прилеп. Покрај посетата на штитениците, членките од „Преродба“ , заедно со најмладите во градинката Гоце Делчев“ вапсуваа велигденски јајца и им ги објаснуваа обичаите. Рано изутрината…

Велигденски концерт на пејачите од МАТРИКС
| |

Велигденски концерт на пејачите од МАТРИКС

Во киното „Мис Стон“ се одржа годишен – велигденски концерт на музичкото училиште МАТРИКС. Овој концерт беше посветен на учениците по соло пеење за чија едукација зе грижи проф. Денис Димоски. Тој е од самиот почеток во МАТРИКС и како што ни кажа, вистинско задоволство е да се работи со младите талентирани прилепчани. На концертот…