ПРЕКИН ВО СНАБДУВАЊЕ НА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ЗА ЧЕТВРТОК 20.06.2024 ВО ПРИЛЕП
|

ПРЕКИН ВО СНАБДУВАЊЕ НА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ЗА ЧЕТВРТОК 20.06.2024 ВО ПРИЛЕП

Порталот struja.mk известува дека во четврток, на 20.06.2024, во периодот од 9:30 до 16:00 часот, ќе има планиран прекин во снабдувањето со електрична енергија во централното градско подрачје на Прилеп, поточно на: ул. Прилепски Бранители, Булевар Гоце Делчев, централно градско подрачје – Казино Апекс, Офис Плус, Централен регистар, УЈП, Централна Кооперативна Банка, Уни Банка, Фонд…

Општина Новаци ангажира невработени лица преку проектот „Ранливи категории 5“
|

Општина Новаци ангажира невработени лица преку проектот „Ранливи категории 5“

Општина Новаци ќе ангажира вкупно осум долгорочно невработени лица од кои седум ќе се грижат и ќе им даваат помош и нега на стари и изнемоштени лица во домашни услови а едно лице ќе биде ангажирано како неговател – воспитувач во ЈУДГ Бамби во Новаци. Станува збор за проектот „Ранливи категории 5“ од Програмата Општинско…

СЕЛО ЦАПАРИ БИТОЛСКО ЌЕ ДОБИЕ НОВ АСФАЛТ
|

СЕЛО ЦАПАРИ БИТОЛСКО ЌЕ ДОБИЕ НОВ АСФАЛТ

Општина Битола, започна со работни активности за реализација на проектот за „Реконструкција на општински пат во населеното место Цапари“. Патната инфраструктура во Цапари ќе биде подобрена во должина од 1278 метри, за што од општинскиот буџет се инвестираат 8.711.260 денари. Увид на реализацијата на активностите, денес изврши градоначалникот Тони Коњановски, кој информираше дека ова е…

ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА ЗА ГРЕЕЊЕ ВО БИТОЛСКИОТ РЕГИОН
| |

ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА ЗА ГРЕЕЊЕ ВО БИТОЛСКИОТ РЕГИОН

Денес во Битола, се одржа Првата конференција во рамките на проектот „Обновливи извори на енергија за греење во Битолскиот регион“ кој го спроведува ГАУС Институтот – Фондација за нови технологии, иновации и трансфер на знаење од Битола, во партнерство со Фондацијата „100 проценти од обновливи извори” од Берлин, Германија. Главната цел на проектот е да…

Религиозни настани во Слепче и Битола во чест на Света Стефанида
|

Религиозни настани во Слепче и Битола во чест на Света Стефанида

На 29 и 30 јуни 2024 година, ќе се одржат религиозни настани во Слепче и Битола, организирани од Православната црква. На 29 јуни 2024 година, во Манастирот „Св. Јован Претеча“ во Слепче, Демир Хисар, ќе се одржи вечерна богослужба во манастирскиот храм, со почеток во 17:00 часот. На 30 јуни 2024 година, во Соборниот Храм…

ЛАГ АГРО ЛИДЕР дел од партнерскиот конзорциум на платформата Green Up Learning – (е-курс за зелено претприемништво) 
|

ЛАГ АГРО ЛИДЕР дел од партнерскиот конзорциум на платформата Green Up Learning – (е-курс за зелено претприемништво) 

Претставници на ЛАГ АГРО ЛИДЕР од 10ти до 13ти јуни 2024 учествуваа на Активност за учење, обука и настава во просториите на едукативнот хаб на КАРДЕТ во Никозија, Кипар заедно со партнерските организации од Шпанија, Италија, Словенија, Грција и Кипар во рамките на проектот Green Up Yourself.  Во текот на заедничката работа се  финализираше платформата…

Кршење гранки и кастрење на липите кои се на јавна површина во градот е казниво по закон
|

Кршење гранки и кастрење на липите кои се на јавна површина во градот е казниво по закон

Локалната Самоуправа на Општина Прилеп апелира до сите граѓани да не вршат сечење, кршење на гранки и кастрење на липите кои се на јавна површина и врз кои се врши нестручна берба на липовиот цвет . Уништувањето на јавното зеленило во градот е казниво по закон. За заштита на липите, во овој временски период, надлежниот…

Битола Домаќин на Вторите Денови на Електроинженерите на Македонија
|

Битола Домаќин на Вторите Денови на Електроинженерите на Македонија

Во организација на Одделението за електроинженери при Комората на овластени архитекти и овластени инженери, во Битола се одржуваат Вторите Денови на Електроинженерите на Македонија. На свеченото отворање се обратија претставници на Комората, Универзитетот Св. Климент Охридски и Техничкиот факултет, како и гости од коморите на Црна Гора и Хрватска. Битола, како стратешки економски центар и…

Започна Изградбата на Патот до Манастирот Св. Константин и Елена и Улици во Вардино
|

Започна Изградбата на Патот до Манастирот Св. Константин и Елена и Улици во Вардино

Започна имплементацијата на проектот за изградба на пат до манастирот Св. Константин и Елена и уште две улици во населеното место Вардино. Проектот е од големо значење за полесна и поефикасна мобилност на жителите, кои досега се соочуваа со земјени коловози и отежнато движење. Овој проект е дел од приоритетите на Општина Демир Хисар и…

Започна Изградбата на Новиот Противпожарен Дом во Битола
|

Започна Изградбата на Новиот Противпожарен Дом во Битола

Минатата седмица, по расчистувањето на теренот на стариот и руиниран магацински простор во старата касарна во Битола, беше поставен камен-темелникот на новиот противпожарен дом. Изградбата на новиот објект, кој е од големо значење за Битола и околните општини Новаци и Могила, официјално започна. Ова ново здание, со површина од 1600 квадратни метри, се очекува да…