„Фестивал на жетвата “ во манастирот Рождество на Пресвета Богородица во Новаци – На 19 и 20 јули 2024
|

„Фестивал на жетвата “ во манастирот Рождество на Пресвета Богородица во Новаци – На 19 и 20 јули 2024

Општина Новаци по трет пат ја организира и ве поканува на манифестацијата „Фестивал на жетвата “ Новаци 2024. Настанот ќе се одржи на 19 и 20 јули 2024 година ( петок и сабота) во дворот и околината на манастирот Рождество на Пресвета Богородица во Новаци. “Фестивалот на жетвата” е манифестација која по трет пат се…

,,Фестивалот на жетвата Новаци 2024″ ќе се реализира со финансиски средства од МЗШВ
|

,,Фестивалот на жетвата Новаци 2024″ ќе се реализира со финансиски средства од МЗШВ

Општина Новаци со ,,Фестивалот на жетвата Новаци 2024″ е меѓу 56 добитници за поддршка на локални настани и саеми од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство на РМ. ,,Фестивалот на жетвата” оваа година ќе се одржи на 19 и 20 јули кај манастирот Рождество на Пресвета Богородица во Новаци. Градоначалникот Стевче Стеваноски, истакна „Заедно со…

Mинистерот за земјоделие, шумарство и водостопанство Цветан Трипуновски ја посети Општина Новаци
|

Mинистерот за земјоделие, шумарство и водостопанство Цветан Трипуновски ја посети Општина Новаци

Mинистерот за земјоделие, шумарство и водостопанство Цветан Трипуновски вчера ја посети Општина Новаци. На средбата покрај градоначалникот Стевче Стевановски, вработени од општината присуствуваа и земјоделците од Општина Новаци и целиот пелагониски регион. На состанокот се разговараше за почетокот и текот на откупот на лебното жито, за сите ситуации и проблеми кои се појавуваат при секој…

Општина Новаци ангажира невработени лица преку проектот „Ранливи категории 5“
|

Општина Новаци ангажира невработени лица преку проектот „Ранливи категории 5“

Општина Новаци ќе ангажира вкупно осум долгорочно невработени лица од кои седум ќе се грижат и ќе им даваат помош и нега на стари и изнемоштени лица во домашни услови а едно лице ќе биде ангажирано како неговател – воспитувач во ЈУДГ Бамби во Новаци. Станува збор за проектот „Ранливи категории 5“ од Програмата Општинско…

9. по ред Меморијален турнир во мал фудбал „Пеце Матичевски“
|

9. по ред Меморијален турнир во мал фудбал „Пеце Матичевски“

Синоќа започна 9. по ред Меморијален турнир во мал фудбал „Пеце Матичевски“, кој традиционално се одржува секоја година во месец Јуни, а генерален покровител на настанот е Општина Новаци. Настанот го прогласи за отворен градоначалникот Стевче Стевановски. Во говорот посака успешен турнир и долговечност на истиот со ветување дека Општина Новаци секогаш ќе поддржува вакви…

Безвременска велосипедска тура во Новаци
|

Безвременска велосипедска тура во Новаци

Општина Новаци за прв пат се појавува како организатор на велосипедска тура, под името Безвременска велосипедска тура. Оваа активност е поддржана од SWG (Постојана работна група за регионален рурален развој во Југоисточна Европа), GIZ (Германска агенција за меѓународна соработка) и Општина Новаци, во рамките на програмата People to People ( луѓе за луѓе). Самото име…

Велосипедска тура Timeless trail Tour – Новаци 08.06.2024
|

Велосипедска тура Timeless trail Tour – Новаци 08.06.2024

Покана до сите жители, рекреативци и вљубеници во велосипедизмот, се со цел промовирање на здрави животни навики и подигање на свеста за важноста на користењето на велосипедите, општина Новаци ги поканува да земат учество на Велосипедската тура Timeless trail Tour – Новаци. Предвидено е велосипедската тура да започне во 9:00 часот од пред општинската зграда…

Јавен повик за доделување финансиска помош на здруженија на граѓани и фондации
|

Јавен повик за доделување финансиска помош на здруженија на граѓани и фондации

Општина Новаци објави Јавен повик за доделување на финансиска помош на здруженија на граѓани и фондации, како: спортски клубови, месни заедници, црковни одбори, културно-уметнички друштва, верски заедници и слично од Буџетот на општина Новаци за 2024 година Средства кои се предвидени од Буџетот на Општина Новаци за овај повик се 8 000 000,00 денари Повикот…

Градоначалникот заедно со народот
|

Градоначалникот заедно со народот

Градоначалникот на Општина Новаци Стевче Стевановски даде поддршка на мирниот едночасовен протест кој денеска го организираа жителите на Општина Новаци, блокирајќи го патот Новаци – РЕК „Битола”. На овај начин го искажаа својот револт за тешката сообраќајна несреќа што се случи во петокот, во која смртно настрада жител на Новаци, на возраст од 71 година…

21.05.2024 на територијата на Општина Новаци ќе се врши прва фаза од ларвицидна дезинсекција
|

21.05.2024 на територијата на Општина Новаци ќе се врши прва фаза од ларвицидна дезинсекција

Утре 21.05.2024 г. на територијата на Општина Новаци ќе се врши прва фаза од ларвицидна дезинсекција на комарците од страна на Центар за јавно здравје Битола. Дезинсекцијата ќе се врши во утринските часови во периодот 07 – 09 часот.