Администрацијата сервис на граѓаните или сервис на политичките партии?

Администрацијата сервис на граѓаните или сервис на политичките партии?

Дали локалната администрација стана поинаква од централната, односно дали се приближи повеќе до граѓаните? „Ние имаме добро уредени закони и за јавни службеници и закон за локална самоуправа, но како тие функционираат во пракса“… (извадок од интервјуто со проф. др. Борче Давитковски погледнете во видеото

Сфати го трикот – буџет
|

Сфати го трикот – буџет

Граѓаните треба да бидат информирани, консултирани, запознаени и едуцирани за трошењето на нивните средства, а општината според законските обврски кои треба да ги исполнат мора да ги објавуваат и ажурираат потребните буџетски документи на нивните веб страни. Не бидете како Рики, навреме сфатете го трикот, наша обврска како граѓани е да се едуцираме и да…

Средби со градоначалникот
|

Средби со градоначалникот

Градоначалниците секоја недела имаат посебен ден наменет за средби со граѓаните на нивната општина. На овие средби секој граѓанин има можност директно да ги претстави своите проблеми, идеи, предлози и претставки за политиката на општината.

Амкање јајце и простување
|

Амкање јајце и простување

Прочка бара помладиот од постариот со зборовите „прости ми“, а постариот одговара „простено да ти е од мене и од Бога“. Неделата пред Прочка се нарекува бела или сирна недела, кога не се јаде месо, туку се јадат млечни производи или сукани пити. Прочка во семејството се одбележува со богат ручек кој завршува со амкање…

Од каде им се парите на Општините?
| |

Од каде им се парите на Општините?

Општините трошат пари, но, од каде доаѓаат тие пари? − Дотации – на средства од буџетот на Република Македонија и од буџетите на фондовите; − Донации примени од земјата и од странство и − Заеми од Буџетот на Република Македонија, како и од странство со претходна согласност на Владата на Република Македонија. Сопствени извори А)…

Битолскиот универзитет зачекори во виртуелната реалност
|

Битолскиот универзитет зачекори во виртуелната реалност

Битолскиот универзитет од Битола се истакна со нов проект што отвора нови перспективи за студентите. Најновата опрема инсталирана во Центарот за виртуелно инженерство на Факултетот за информатички и комуникациски технологии ќе им овозможи на студентите да влезат во виртуелниот свет и да истражуваат на нов и поинаков начин. Студентите ќе може да ги искористат најновите технологии и…

НВО Станица П.Е.Т. ги подготвува младите за предизвиците на претприемништвото во руралните средини
| |

НВО Станица П.Е.Т. ги подготвува младите за предизвиците на претприемништвото во руралните средини

Младите од руралните средини се соочуваат со проблеми во пронаоѓањето на информации за вработување, што резултира со недоволно користење на мерките и поволностите што ги нуди државата и бизнис секторот. Се проценува дека над 70% од младите, не се доволно информирани за овие можности. Одговор на ова прашање е иницијативата на НВО Станица П.Е.Т. од…

Градот под кулите – Прилеп
| |

Градот под кулите – Прилеп

Откријте ја богатата историја и убавините на Прилеп, преку нашиот документарен филм “Градот под кулите – Прилеп”. Откријте ги тајните на овој древен град, неговото културно наследство и уникатноста, што го прават еден од најзначајните градови во Македонија. Дознајте го она што не сте го знаеле за Прилеп.