Фестивал на дуети ,,Константин и Елена” – Да ја негуваме традицијата
|

Фестивал на дуети ,,Константин и Елена” – Да ја негуваме традицијата

На 30-ти јули 2024 (вторник) со почеток во 20:30 часот на летната сцена при ОУ ,,Гоце Делчев”- Могила, ќе се одржи единаесетото издание на Фестивалот на дуети ,,Константин и Елена”. На фестивалот ќе настапуваат естрадни уметници од македонската сцена. Генерален покровител на фестивалот- Градоначалник на општина Могила Драганчо Саботковски и Совет на општина Могила Да…

38-ма Петровденска манифестација во с. Долно Српци

38-ма Петровденска манифестација во с. Долно Српци

Синоќа по 38ми пат, по повод големиот христијански празник Петровден во село Долно Српци во Општина Могила се одржа Петровденска манифестација. Традицијата е нешто свето, оставена од дедовина, наше е да ја продолжиме да ја негуваме, и предаваме од колено на колено. Петровден — православен празник што се одбележува секоја година на 12 јули. Празникот е посветен на Апостол Петар. Сe…

Вечерва на плоштадот во Могила, потсетување на ноќниот живот низ годините
| |

Вечерва на плоштадот во Могила, потсетување на ноќниот живот низ годините

Вечерва на плоштадот во Могила се одржа настан дел од Културно лето Могила. Меѓугенерациски спој 8-ми по ред, потсетување на ноќниот живот низ годините, заедно со генерациите кои пораснале на могилското средсело, низ кафичите, со трагот кој го оставиле во Могила. Настанот е поддржан од Општина Могила.

8 Меѓугенерациски ретро спој – Плоштад Могила
|

8 Меѓугенерациски ретро спој – Плоштад Могила

Среда 10.07.2024, со почеток во 21:00 часот на Плоштад Могила, забавен настан дел од Културно лето од Општина Могила, Меѓугенерациски спој 8-ми по ред, потсетување на ноќниот живот низ годините, со групата “The solution” од Куманово. „Општина Могила секогаш ќе биде поддршка за сите културни настани“

КАНАЛИЗАЦИОНА МРЕЖА ВО с.ДОБРУШЕВО – Решавање повеќедецениски проблеми на жителите
|

КАНАЛИЗАЦИОНА МРЕЖА ВО с.ДОБРУШЕВО – Решавање повеќедецениски проблеми на жителите

Според планираните програми и проекти во општината Могила во овој период се споведуваат активности од изградбата на канлизационата мрежа во с. Добрушево. „Изградени се краци од фекална канализациона мрежа со приближна должина од 2 000 метри, а наскоро продолжуваме со доизградба на краци се до целосна реализација. Се решаваат повеќедецениските проблеми на жителите, продолжуваме со…

Бесплатен летен курс за момчиња и девојчиња од 5 до 15 години од општина Могила
|

Бесплатен летен курс за момчиња и девојчиња од 5 до 15 години од општина Могила

Општина Могила во соработка со општествено одговорна компанија Сокотаб нуди бесплатен летен курс за момчиња и девојчиња од 5 до 15 години од општина Могила. Забавно-рекреативните активности започнуваат во понеделник 1 јули до 31 август 2024 и истите ќе се реализираат на:

Започна третиот меѓународен фудбалски “Еден на Еден Могила Куп за деца”
|

Започна третиот меѓународен фудбалски “Еден на Еден Могила Куп за деца”

Започна третиот меѓународен фудбалски “Еден на Еден Могила Куп за деца” под покровителство на Општина Могила во организација на фудбалската школа Еден на Еден. Од 14 до 16 ти јуни во Могила се одржува фудбалскиот куп во кој ќе учествуваат 72 екипи или повеќе од 1200 деца од Македонија и регионот. Учесниците од генерацијата од…

Денес во 12:00 часот во Могила ќе се прикажува Црната сатирична комедија „Бардо Тодор“
| |

Денес во 12:00 часот во Могила ќе се прикажува Црната сатирична комедија „Бардо Тодор“

Денес, сабота 01.06.2024 година со почеток во 12:00 часот пред општинската зграда во Могила ќе се прикажува Црната сатирична комедија „Бардо Тодор“, изготвена во продукција на „New Clаp“, а поддржана од Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко-свест“. Автор на претставата е Сашо Кокаланов, а режисер – Сашо Миленковски. Оваа црна комедија е…

ВО БИТОЛА ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА ПОЖАРНИКАРСТВОТО – пожарникарите со нетрпение го очекуваат новиот објект
|

ВО БИТОЛА ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА ПОЖАРНИКАРСТВОТО – пожарникарите со нетрпение го очекуваат новиот објект

Општина Битола и Територијалната противпожарна единица, традиционално го одбележаа 20 мај – Денот на пожарникарството во Македонија. По овој повод, пред спомен плочата кај противпожарната зграда, свежо цвеќе положија градоначалникот на општина Битола, Тони Коњановски, градоначалникот на општина Могила, Драганчо Саботковски и претставници на Советот на општина Битола. Градоначалникот Коњановски, заблагодарувајќи им се за успешната…

ФОРМИРАНА ПРВАТА РЕГИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА МЛАДИ
|

ФОРМИРАНА ПРВАТА РЕГИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА МЛАДИ

Во Битола во зградата на IWconnect во, се одржа свечено потпишување на Меморандум за воспоставување на првата регионална Платформа за млади во која членуваат 18 субјекти, односно 9 општини од Пелагонискиот регион и 9 организации. Платформата се формира во рамките на проектот „Зајакнување на луѓето од Пелагонија“, којшто го имплементира Про Локал, организација од Битола,…