МЛАДИНСКИТЕ ДРЖАВНИ ШАМПИОНКИ ОД КК „ПЕТРОВСКИ“ НА СРЕДБА СО ГРАДОНАЧАЛНИКОТ КОЊАНОВСКИ

МЛАДИНСКИТЕ ДРЖАВНИ ШАМПИОНКИ ОД КК „ПЕТРОВСКИ“ НА СРЕДБА СО ГРАДОНАЧАЛНИКОТ КОЊАНОВСКИ

Градоначалникот на општина Битола, Тони Коњановски, организираше прием на битолските младински државни шампионки од КК „Петровски“ Битола, кои на завршниот турнир во возрасната категорија за кошаркарки до 12 години го освоија шампионскиот трофеј по битката во финалето против Бадел 1862. Покрај ваквото достигнување, Јана Наумовска од редовите на Петровски е прогласена за најкорисен играч, а…

32 СТУДЕНТИ ОД УКЛО НА ЛЕТНА ПРАКСА ВО ОПШТИНА БИТОЛА

32 СТУДЕНТИ ОД УКЛО НА ЛЕТНА ПРАКСА ВО ОПШТИНА БИТОЛА

Градоначалникот на општина Битола, Тони Коњановски, денес имаше средба со новите 32 студенти од Универзитетот „Свети Климент Охридски“, кои се пријавија и беа избрани на јавниот повик на општината за „Универзитетска летна пракса“. Студентите, како и минатата година, за време на летниот период ќе извршуваат практикантска работа во општината и јавните претпријатија, со доследно исполнување…

СЕЛО ЦАПАРИ БИТОЛСКО ЌЕ ДОБИЕ НОВ АСФАЛТ
|

СЕЛО ЦАПАРИ БИТОЛСКО ЌЕ ДОБИЕ НОВ АСФАЛТ

Општина Битола, започна со работни активности за реализација на проектот за „Реконструкција на општински пат во населеното место Цапари“. Патната инфраструктура во Цапари ќе биде подобрена во должина од 1278 метри, за што од општинскиот буџет се инвестираат 8.711.260 денари. Увид на реализацијата на активностите, денес изврши градоначалникот Тони Коњановски, кој информираше дека ова е…

ПРОМОВИРАНА НОВАТА ПИНГ ПОНГ ОПРЕМА ВО СПОРТСКАТА САЛА „БОРО ЧУРЛЕВСКИ“

ПРОМОВИРАНА НОВАТА ПИНГ ПОНГ ОПРЕМА ВО СПОРТСКАТА САЛА „БОРО ЧУРЛЕВСКИ“

Шест нови пинг понг маси и додатна опрема за пинг понг, набави општина Битола, со цел преку подобрување на можностите да се овозможат соодветни услови, во кои граѓаните ќе можат да рекреираат и спортуваат. Четири маси, од денес се поставени во Спортската сала „Боро Чурлевски“, а за време на промотивниот период посебен интерес покажаа младите…

ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА ЗА ГРЕЕЊЕ ВО БИТОЛСКИОТ РЕГИОН
| |

ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА ЗА ГРЕЕЊЕ ВО БИТОЛСКИОТ РЕГИОН

Денес во Битола, се одржа Првата конференција во рамките на проектот „Обновливи извори на енергија за греење во Битолскиот регион“ кој го спроведува ГАУС Институтот – Фондација за нови технологии, иновации и трансфер на знаење од Битола, во партнерство со Фондацијата „100 проценти од обновливи извори” од Берлин, Германија. Главната цел на проектот е да…

Религиозни настани во Слепче и Битола во чест на Света Стефанида
|

Религиозни настани во Слепче и Битола во чест на Света Стефанида

На 29 и 30 јуни 2024 година, ќе се одржат религиозни настани во Слепче и Битола, организирани од Православната црква. На 29 јуни 2024 година, во Манастирот „Св. Јован Претеча“ во Слепче, Демир Хисар, ќе се одржи вечерна богослужба во манастирскиот храм, со почеток во 17:00 часот. На 30 јуни 2024 година, во Соборниот Храм…

Битола Домаќин на Вторите Денови на Електроинженерите на Македонија
|

Битола Домаќин на Вторите Денови на Електроинженерите на Македонија

Во организација на Одделението за електроинженери при Комората на овластени архитекти и овластени инженери, во Битола се одржуваат Вторите Денови на Електроинженерите на Македонија. На свеченото отворање се обратија претставници на Комората, Универзитетот Св. Климент Охридски и Техничкиот факултет, како и гости од коморите на Црна Гора и Хрватска. Битола, како стратешки економски центар и…

Започна Изградбата на Новиот Противпожарен Дом во Битола
|

Започна Изградбата на Новиот Противпожарен Дом во Битола

Минатата седмица, по расчистувањето на теренот на стариот и руиниран магацински простор во старата касарна во Битола, беше поставен камен-темелникот на новиот противпожарен дом. Изградбата на новиот објект, кој е од големо значење за Битола и околните општини Новаци и Могила, официјално започна. Ова ново здание, со површина од 1600 квадратни метри, се очекува да…

ТРЕТ ФОРУМ НА ЗАЕДНИЦАТА ЗА ПРОЦЕСОТ НА ПРАВЕДНА ТРАНЗИЦИЈА
| |

ТРЕТ ФОРУМ НА ЗАЕДНИЦАТА ЗА ПРОЦЕСОТ НА ПРАВЕДНА ТРАНЗИЦИЈА

Во организација на Министерството за економија, општина Битола и невладината Еко Свест, денес се одржа третиот по ред Форум на заедницата за Програмата за праведна транзиција. Форумите опфаќаат претставници на сите засегнати страни од јавниот сектор, образованието, науката, приватниот сектор и невладините организации, како форма за споделување на релевантни информации, прашања и одговори, споделувње на…

ПЛОШТАДОТ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ ВО БИТОЛА ЌЕ БИДЕ ПЕШАЧКА ЗОНА по примерот на европските градови

ПЛОШТАДОТ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ ВО БИТОЛА ЌЕ БИДЕ ПЕШАЧКА ЗОНА по примерот на европските градови

Со цел растеретување на сообраќајот во централното градско јадро, по примерот на европските градови, општина Битола, во континуитет работи на спроведување на решенија кои ќе ја намалат фреквенцијата на возилата во центарот на градот, а со тоа ќе се влијае на подобра уреденост, зголемена безбедност на учесниците во сообраќајот и намалување на аерозагадувањето од возилата…