,,ЕУ за Преспа” – Враќање на природните ресурси и зајакнување на одржливото земјоделство и туризам
|

,,ЕУ за Преспа” – Враќање на природните ресурси и зајакнување на одржливото земјоделство и туризам

Денес, Општина Ресен ја посетија Амбасадорот на Европската Унија во Република Македонија, Дејвид Гир, Постојаниот претставник на УНДП за Република Македонија Армен Григоријан, Министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Цветан Трипуновски, Министерот за Животна средина, Изет Меџити и Министерот за Европски прашања, Орхан Муртезани. На состанокот и пресот што се одржаа во општинската сала се…

Има граѓански буџет дали има кој да го прочита
| |

Има граѓански буџет дали има кој да го прочита

Директорката на УСАИД во Република Северна Македонија, Џери Дајбл во средата беше во посета на Крушево и се сретна со градоначалникот Томе Христоски и неговиот тим. После остварената средба, во изјава градоначалникот Томе Христоски ги потенцира придобивките од соработката со вакви меѓународни организации: „Поттикнати од студиската посета во САД, Крушево за прв пат, а со…

ЕДУКАТИВЕН НАСТАН ЗА СПРЕЧУВАЊЕ И ЗАШТИТА ОД СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО
|

ЕДУКАТИВЕН НАСТАН ЗА СПРЕЧУВАЊЕ И ЗАШТИТА ОД СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО

Денес во организација на Здружение Центар за развој и едукација Прилеп во соработка со Меѓуопштинскиот Центар за социјална работа Прилеп се одржа едукативно предавање за препознавање и пријавување на семејно насилство. Здружението Центар за развој и едукација Прилеп моментално е лиценциран давател на услугата помош и нега во домот со опфат од над 210 корисници…

На Преспанско Езеро му се случува забрзано исчезнување
|

На Преспанско Езеро му се случува забрзано исчезнување

Професорот Дејан Трајковски од Технички Факултет – Битола (ТФБ), преку објава на својот фејсбук профил алармира за исчезнување на едно од трите природни езера во земјава.  Јули 2024. На Преспанско Езеро му се случува забрзано исчезнување. Во однос на ланскиот 5 јули, нивото е пониско за цели 39 cm, иако според досега воспоставената динамика на намалувањето…

Учениците од СОУ Ѓорче Петров –  со еден од најпосетуваните  штандови во Италија! (Видео)
| |

Учениците од СОУ Ѓорче Петров – со еден од најпосетуваните штандови во Италија! (Видео)

 Учениците од СОУ Ѓорче Петров Прилеп го претставија својот производ чоколаден пробиотик, на фестивалот на претприемништво во Европа, кој се одржуваше од 2-5 јули 2024 во Катанија – Италија. Тие беа единствени претставници од Македонија, нивниот штанд беше еден меѓу останатите од 40 Европски држави.   Monastero dei Benedettini во Катанија! Ова прекрасно место, е…

ЕТНОЛОШКИТЕ КАРАКТЕРИСТИКИ И ТРАДИЦИЈАТА ЗА СОЖИВОТ И ТОЛЕРАНЦИЈА – „Како да изградиме доверба помеѓу различните националности“?
|

ЕТНОЛОШКИТЕ КАРАКТЕРИСТИКИ И ТРАДИЦИЈАТА ЗА СОЖИВОТ И ТОЛЕРАНЦИЈА – „Како да изградиме доверба помеѓу различните националности“?

ЕТНОЛОШКИТЕ КАРАКТЕРИСТИКИ И ТРАДИЦИЈАТА ЗА СОЖИВОТ И ТОЛЕРАНЦИЈА“ – ВТОРА РАБОТИЛНИЦА НА ПРОЕКТОТ „ЗАЕДНО“ „Како да изградиме доверба помеѓу различните националности“? „Знаеме ли доволно за себе и за другите“? „Постои ли опасност од нови конфликти заради непознавање на минатото“? Овие и многу други прашања беа дел од втората работилница на Проектот Младите за соживот и…

ОПШТИНА БИТОЛА ОБЈАВИ ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ
| |

ОПШТИНА БИТОЛА ОБЈАВИ ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ

Општина Битола ги повикува сите граѓански организации да поднесуват предлог проекти кои се доследни на развојните цели на општината. Предлог проектите кои ќе бидат поднесени во рамките на јавниот повик треба да придонесат кон обезбедување подобри услуги за локалната заедница и да придонесат кон оствaрување на една или повеќе приоритетни цели на општина Битола. За…

ШЕСТ УЧИЛИШНИ ЗГРАДИ ЌЕ ДОБИЈАТ ФОТОВОЛТАИЧНИ СОЛАРНИ ЦЕНТРАЛИ ПРЕКУ ПРОЕКТОТ „СОНЧЕВИ УЧИЛИШТА“
|

ШЕСТ УЧИЛИШНИ ЗГРАДИ ЌЕ ДОБИЈАТ ФОТОВОЛТАИЧНИ СОЛАРНИ ЦЕНТРАЛИ ПРЕКУ ПРОЕКТОТ „СОНЧЕВИ УЧИЛИШТА“

Градоначалникот на општина Битола, Тони Коњановски, денес потпиша договор за соработка со Фондацијата ,,Отворено општество” – Македонија, а во врска со реализација на проектот ,,Сончеви училишта”. Со овој проект се предвидува инсталирање на фотоволтаични соларни централи на училиштата: „Елпида Караманди“, „Стив Наумов“, „Коле Канински“, „Св. Кирил и Методиј“, „Александар Турунџев“ с. Кукуречани и ОУ „Крсте…

ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА ЗА ГРЕЕЊЕ ВО БИТОЛСКИОТ РЕГИОН
| |

ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА ЗА ГРЕЕЊЕ ВО БИТОЛСКИОТ РЕГИОН

Денес во Битола, се одржа Првата конференција во рамките на проектот „Обновливи извори на енергија за греење во Битолскиот регион“ кој го спроведува ГАУС Институтот – Фондација за нови технологии, иновации и трансфер на знаење од Битола, во партнерство со Фондацијата „100 проценти од обновливи извори” од Берлин, Германија. Главната цел на проектот е да…