Градоначалниците на Општина Кривогаштани Николче Мискоски и на Општина Прилеп Борче Јовчески на отворањето на         „Парадајс фест“ во Општина Лебане – Србија
|

Градоначалниците на Општина Кривогаштани Николче Мискоски и на Општина Прилеп Борче Јовчески на отворањето на „Парадајс фест“ во Општина Лебане – Србија

Градоначалниците на Општина Кривогаштани Николче Мискоски и на Општина Прилеп Борче Јовчески  денес присуствуваа на отворањето на „ Парадајс фест“ во Општина Лебане – Србија. Фестивалот е под покровителство и во организација на Општина Лебане. „Парадајс фест“ има културен и економски карактер. Организаторите се трудат културно-уметничката програма да биде богата со познати естрадни уметници. Преку…

Денес – 24.06.2024 во периодот од 21 до 04 часот на територијата нa Општина Кривогаштани ќе спроведува дезинсекција со цел уништување на комарци
|

Денес – 24.06.2024 во периодот од 21 до 04 часот на територијата нa Општина Кривогаштани ќе спроведува дезинсекција со цел уништување на комарци

Општина Кривогаштани врз основа на зкаонските одредби за спроведување на превентивна систематска дезинсекција заедно со Центарот за јавно здравје Прилеп Ве информира дека на ден 24.06.2024 год. во периодот од 21 до 04 часот на територијата нa Општина Кривогаштани екипа од Центарот за јавно здравје- Прилеп ќе спроведува адултицидната теристичка (од земја) дезинсекција со цел…

Граѓански буџет на општина Кривогаштани за 2024 година
| |

Граѓански буџет на општина Кривогаштани за 2024 година

Граѓанскиот Буџет е форма која на едноставен начин го доближува буџетот до граѓаните, интерактивно ги информира за тоа како се крои буџетот, на кој начин се полни и како се трошат распределените средства. А со тоа општината станува транспарентна и отворена кон своите жители. Буџетот е една од најважните политики на локалната власт. Токму преку…

Алтернативен пат мора да има – известување од општина Кривогаштани
|

Алтернативен пат мора да има – известување од општина Кривогаштани

Во известувањето од Општина Кривогаштани / Municipality of Krivogashtani кое го сподели градоначалникот Николче Мискоски – Градоначалник на oпштина Кривогаштани стои „Во врска со започнувањето на реконструкцијата на регионалниот пат Прилеп-Крушево ве известуваме дека Општина Кривогаштани не е за запирање на регионалниот пат кој ќе ги оштети граѓаните и ќе им го одземе правото за…

Реконструкција на патот Кривогаштани-Крушево

Реконструкција на патот Кривогаштани-Крушево

Регионалниот пат Кривогаштани-Крушево, кој за последен пат бил реконструиран пред 42 години, е во процес на реконструкција. Оваа инфраструктурна интервенција е од големо значење за Крушево и регионот, со оглед на неговата важност за туризмот, економијата и локалното население, како и за намалување на стапката на иселување на младите. Светската Федерација за Параглајдерство FAI, неодамна…

ФОРМИРАНА ПРВАТА РЕГИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА МЛАДИ
|

ФОРМИРАНА ПРВАТА РЕГИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА МЛАДИ

Во Битола во зградата на IWconnect во, се одржа свечено потпишување на Меморандум за воспоставување на првата регионална Платформа за млади во која членуваат 18 субјекти, односно 9 општини од Пелагонискиот регион и 9 организации. Платформата се формира во рамките на проектот „Зајакнување на луѓето од Пелагонија“, којшто го имплементира Про Локал, организација од Битола,…

Стратегија за млади на Општина Кривогаштани
|

Стратегија за млади на Општина Кривогаштани

Советот на општина Кривогаштани на седницата одржана на ден 22.02.2024 година ја донесе Стратегија за млади на општина Кривогаштани за период 2024-2029. Локален младински совет ќе придонесе кон вклучување на младите во процесите на креирање политики на локално ниво, унапредување на нивната положбата во заедницата и градење на капацитетите на младите како идни лидериво општеството….

Избран нов Претседател на Советот за развој на Пелагонискиот плански регион

Избран нов Претседател на Советот за развој на Пелагонискиот плански регион

На 17-та Седница на Советот за развој на Пелагонискиот плански регион, оджана на 28.02.2024 година, за нов претседател е избран Градоначалникот на Општина Ресен г-дин Јован Тозиевски. Градоначалникот на Општина Ресен г-дин Јован Тозиевски доаѓа на местото на досегашниот Претседател на Советот за развој на Пелагонискиот плански регион – Градоначалникот на Општина Прилеп д-р Борче…

Кривогаштани се приклучи кон кампањата 16 дена активизам против родово базирано насилство
| |

Кривогаштани се приклучи кон кампањата 16 дена активизам против родово базирано насилство

Општина Кривогаштани се приклучи кон кампањата „16 дена активизам против родово базирано насилство“. Настанот беше организиран од ЛАГ Агро Лидер. Кампањата „16 дена активизам против родово базирано насилство“ во Македонија се одбележува од 2014 година и има цел да  ја подигне општествената свест и да поттикне на размислување за индивидуалниот и колективниот придонес во борбата…

Општина Кривогаштани го организира првиот ФЕСТИВАЛ НА ПИПЕРКАТА

Општина Кривогаштани го организира првиот ФЕСТИВАЛ НА ПИПЕРКАТА

Општина Кривогаштани го организира првиот ФЕСТИВАЛ НА ПИПЕРКАТА на 27ми август со почеток во 17 часот во општина Кривогаштани Со цел валоризација на пиперката – капија, како една од најпрепознатливите компоненти на гастрономијата во Кривогаштани и пошироко на регионално и национално ниво, општина Кривогаштани со оваа манифестација ќе ги претстави локалните производители и агро бизниси…