Богатството веќе не е проклетство на Ресен?
| |

Богатството веќе не е проклетство на Ресен?

Убава вест е дека Ресен (и Преспа е во оваа Општина) повеќе не е борчлија и сметката му е одблокирана после 14 години (од 2009 година). Некој ќе си рече „голема работа, со толку национално богатство во неготиот атар“, ама треба и тоа да се знае дека пред две и половина години, „новите општинари“ беа…

Се мапираат дивите депонии во Пелагонија
| | |

Се мапираат дивите депонии во Пелагонија

Здружението за меѓународна младинска соработка Интерактив – Битола во рамките на проектот „Модерно е зелено – Мапирај за чиста Пелагонија“ ја пушти во употреба веб-страницата www.mapiraj.mk каде што десет млади волонтери од општините Битола, Прилеп, Крушево, Могила и Новаци во наредните месеци ќе ги мапираат дивите депонии во нивните места на живеење. Покрај мапирањето на…

За прв пат се формира Комисија за унапредување на правата на пациентите во Општина Прилеп
|

За прв пат се формира Комисија за унапредување на правата на пациентите во Општина Прилеп

На 38-та седница, Советниците го усвоија предлогот за формирање на Комисија за унапредување на правата на пациентите во Општина Прилеп, во која членуваат советници, лекари и претставници од невладиниот сектор чија целна група се лица со одредени болести. Комисијата која за прв пат се формира, ќе има улога да ги заштитува правата на пациентите од…

СО ТУТОРСКА НАСТАВА ПРЕКУ РОМАКТЕД ПРОГРАМАТА ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ КАЈ 70 УЧЕНИЦИ
|

СО ТУТОРСКА НАСТАВА ПРЕКУ РОМАКТЕД ПРОГРАМАТА ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ КАЈ 70 УЧЕНИЦИ

Од месец април до декември 2023 година, Општина Битола, во соработка со ОУ „Ѓорѓи Сугарев“, реализираше туторска настава. како партнер општина, со средства обезбедени во РОМАКТЕД Програмата фаза 2, за „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“, како дел од акцијата „Пост КОВИД – 19 мерки за превенција и опоравување во…

Битола доби „врата“
| |

Битола доби „врата“

ГИС-от, е врата за граѓаните за добирање е-услуги. Веќе ниту една служба нема да може да тврди дека нема податоци за одредена локација. Граѓаните секогаш треба да добиваат квалитетни, навремени информаци и услуги, а за сето тоа, локалните самоуправи треба да се на страната  на граѓаните и да се трудат да ги подобруваат услугите кои…

Воопшто не е компликувано, само да полудиш
| |

Воопшто не е компликувано, само да полудиш

Ако имаш пари (НЕ) гради слободно. Ако општината има или најде пари за некој проект, одма може да гради, но само ако се шегуваме. Така мислеа и од Општина Могила кога изготвија проект за нова градинка, најдоа пари и помислија: Готово е! Кој ве лажеше? Ами дека тука, на тоа ледината одсекогаш живееле луѓе? Ами…

„Набавка“ на проектна документација од општините
|

„Набавка“ на проектна документација од општините

       Проектите се капитал на општините. Добрите проекти се и гарант за развојот на една општина. Затоа, општините (некои – побогатите и побројните) имаат и јавни претпријатија за изработка на такви проекти, кои се нарекуваат (најчесто) ЈП за просторни и урбанистички планови. Сега, со ИПА – та, потребни се и други видови „проектанти“, кои ем ќе…

Отчетноста и транспарентноста има „многу лица – Прилеп и Битола пример за буџетска отчетност и транспарентност
|

Отчетноста и транспарентноста има „многу лица – Прилеп и Битола пример за буџетска отчетност и транспарентност

Буџетската отчетност и транспарентност ја стимулира и мониторира и УСАИД низ свој проект, но и други организации. Еве една објава, која произлегува од извештај на УСАИД, во која се споменати општините Прилеп и Битола како пример за буџетска отчетност и транспарентност, мерено спрема нивните проектни критериуми. Тука се истите општини споменати и како добар пример…

Идеите и  проектите се драгоценост – Втората форумска сесија за одредување приоритети
|

Идеите и проектите се драгоценост – Втората форумска сесија за одредување приоритети

Четврток 07.12.2023 година, Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион во рамки на Програмата за рамномерен регионален развој на Министерството за локална самоуправа ја одржа втората форумска сесија од серијата на консултативни регионални форуми. На првата форумска сесија беа детектирани и разработени повеќе регионални проблеми од чии предлог решенија се изработија предлог концепти. На денешниот…

Иницијатива и Млади – Добитна Комбинација
| |

Иницијатива и Млади – Добитна Комбинација

Градот Крушево оваа година ќе биде разубавен на поинаков начин. Посетителите ќе имаат можност да уживаат во новогодишните украси изработени од страна на млади волонтери. Украсувањето на Крушево од страна на млади волонтери, по повод Новата Година е помогнато од Општината, во соработка со граѓанска организација, а секако на радост на младите ентузијасти, кои немаат…