|

Општина Битола ги објави тековните активности

Според програмите и ребалансот на буџетот а со цел транспарентно и отчетно работење и информирање на јавноста општина Битола ги објави тековните активности.

ПРОЕКТНИ АКТИВНОСТИ ВО ТЕК НА РЕАЛИЗАЦИЈА

 • – Изградба на нова противпожарна зграда
 • Втора фаза од изградбата на нова детска градинка во АРМ
 • – Адаптација на детска градинка во поранешниот Дом за доенчиња и мали деца
 • – Работни активности на повеќе од 15 локации/објекти
 • – Изградба на 4 спортски игралишта во ОУ Елпида Караманди и Брусничка населба
 • – Изготвување на проектна документација и поставување на фотоволтаични соларни централи на шест основни училишта со обезбедена донација

ИНФРАСТРУКТУРА

 • – Реконструкции на улици (фаза коловоз) во должина од 9865, 8 метри
 • – Изградба и реконструкција на водоводна мрежа 10452,1 метри
 • – Изградба и реконструкција на канализациона мрежа 6011,2 метри
 • Изградба на нови паркинг простори
 • – Овчи пазар
 • – Ат пазар
 • – Паркинг кај Декорпод
 • Подготвителни и градежни работи за:
 • – Изградба на нов детски парк во местото викано Областа
 • – Изградба на Памп патека до градскиот парк во Битола
 • – подготвување на проектна документација на мултифункционален спортски комплекс во Битола (основен проект за изведба) и изработка на нов ДУП за Нова Битола каде и ќе биде лоциран спортскиот комплекс
 • – Дополнителни 1.2 милиони денари за санација на дрвените мостови на реката Драгор

ОБЈЕКТИ ОД КАПИТАЛНА ИНФРАСТРУКТУРА

 • – Реконструкција на објектот на поранешниот ресторан Парк во Битола
 • – Реконструкција и изградба на поранешната боксерска сала
 • – Изградба на училишна спортска сала во Бистрица
 • – Санација на Јужната трибина на стадионот “Петар Милошевски” и поставување на ограда

СПОРТ

Континуирана поддршка на професионалниот спорт:

 • – РК Еурофарм Пелистер после одбраната на шампионската титула продолжува да се натпреварува во елитната Лига на шампиони дополнителни 3.500.000 денари
 • – КК Пелистер оваа година финалист во купот и првенството на Македонија, а оваа сезона повторно ќе биде дел од Аба 2 лигата. Натпреварите ќе се играат во Спортската сала „Боро Чурлевски“ – дополнителни 9.000.000 денари
 • – ФК Пелистер повторно во првата лига, онаму каде што припаѓа – дополнителни 13.500.000 денари
 • – Поддршка на ПСК Пелистер со дополнителни 3 милиони денари за реконструкција на планинарскиот дом Копанки
 • Друга дополнителна спортска поддршка
 • – Поддршка на активности на спортски клубови – здруженија на граѓани со дополнителни 2 милиони денари
 • – 1 милион денари за организирање на Фиба баскет турнир 3×3 во Битола

КУЛТУРА

 • – Поддршка на активностите на фолклорните друштва од нашиот град со 1 милион денари
 • – БИТ ФЕСТ 2024 – 5 милиони денари за проекти и иницијативи кои ќе ја збогатат програмата на 16 издание на Битолското културно лето
 • – 2 милиони денари за набавка на современ Лед екран за потребите на КИЦ и културните институции во нашиот град

ОБРАЗОВНИЕ

 • – Дополнителни 30 милиони денари за поддршка на основното образование
 • – 7 милиони денари за реконструкција на санитарните јазли во централното ОУ Коле Канински
 • – Поставување на средства за смирување на сообраќајот пред 8 училишта со цел подобрување на безбедноста

ПОДДРШКА НА ЈАВНИТЕ ПРЕТПРИЈАТИЈА ПРЕКУ ПРОГРАМИ И СУБВЕНЦИИ ЗА ОСОВРЕМУВАЊЕ НА УСЛУГИТЕ КОН ГРАЃАНИТЕ, СО ЦЕЛ ДА СЕ СПРЕЧИ ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ЦЕНИТЕ

 • ЈП КОМУНАЛЕЦ
 • Поддршка во висина од дополнителни 25 милиони денари:
 • • Обновување на уличното осветлување: 5 милиони денари
 • • Одржување на јавното зеленило: 10 милиони денари
 • • Работа на прифатилиштето за бездомни животни: 10 милиони денари
 • ЈП ПАЗАРИ
 • – Поддршка од 6 милиони денари
 • ЈП ПАРКИНЗИ
 • – Поддршка од 5 милиони денари
 • ЈОУ ДОМ ЗА СТАРИ ЛИЦА „СЈУ РАЈДЕР“
 • – Поддршка во висина од 4 милиони денари
 • ЈП ЖАБЕНИ
 • – Поддршка во висина од 600 000 денари

Слични Објави