Урбанизмот и останатиот криминал (7): Какво седиште – такво гледиште, а децентрализацијата „сираче“

Експо во Кина/ Фото: EPA-EFE/WU HAO

Законот за локална самоуправа (ЗЛС) ги дава надлежностите на општините по области, а тие постојано се усложнуваат и стануваат побројни низ многуте акти кои владата и министерствата мораат да ги усвојат „под знамето“ на нашата хармонизација со европското законодавство, а секој „европски“ закон, стратегија, план… дава обврски

Министерот за локална самоуправа „пее песна“ – коренито различна од онаа, кога беше градоначалник. Сегашните градоначалници и претседатели на совети ги бранат истите работи кои ги напаѓаа кога беа локална опозиција. Дали ова значи дека вистина не постои и дека важи старата комунистичка: „Какво седиште – такво гледиште“, односно „вистината зависи од партијата“? ….

Прочитајте го целиот напис на следниот линк „Урбанизмот и останатиот криминал (7): Какво седиште – такво гледиште, а децентрализацијата „сираче“ во  Слободен печат

Текстовите се произведени во рамки на проектот на АГТИС, со наслов „Отворени општини, со отворени податоци“, финансиран од НЕД.

Слични Објави