Урбанизмот и останатиот криминал (1): Црни пари колку сакаш

Прашањето е дали инвеститорите го овозможуваат и стимулираат урбанистичкиот криминал преку урбанистичкото планирање, дали се тоа урбанистичките планери или изведувачите? Или, пак, сè потекнува од политичарите? Некои велат дека е тоа инерцијата, која ги движи работите уште од социјализмот и ништо не е сменето. Но, факт е дека градежништвото како никој друг сектор може да ги испере црните пари, а нивната количина кај нас е неверојатна.

Урбанистичкиот криминал е планирана и мошне регулирана работа. Поврзаноста на урбанистичкото планирање, изведувачите, надзорот над изградбата, инспекциските служби, администрацијата, политичарите и посебно на избраните функционери од нивните редови, како и целиот систем на носење неопходни закони во повеќе сектори имаат невидливи нитки на соучесништво…..

Прочитајте го целиот напис на следниот  линк. (https://www.slobodenpecat.mk/urbanizmot-i-ostanatiot-kriminal-1-crni-pari-kolku-sakash/)

Текстовите се произведени во рамки на проектот на АГТИС, со наслов „Отворени општини, со отворени податоци“, финансиран од НЕД.

Слични Објави