Мери Младеновска Ѓорѓиевска: Дали судиите сакаат да бидат независни?

„Дали судиите сакаат да бидат независни? Немаше од кај нив идеи и иницијативи за решавање на проблемите и обвинувањата кон судството, сите овие години. Потенцијалот на обвинителите и судиите не гарантира дека оваа состојба може да се подобри.
Со минатите реформи се усвои решение тие да бидат основа на Судскиот Совет и гледаме дека ваквото решение не даде резултати.
Само ако се направи објективна анализа на работата на судиите тоа е можно, а истото важи и за менување на законите. Со такви податоци, никој не може да се оглуши на оценката на судиите и обвинителите“ – кажува Мери Младеновска Ѓорѓиевска на експертскиот панел „Судбината на реформите во време на политичка криза“ во организација на АГТИС, дел од проектот „Детски болести на демократијата“.

Заследете нѐ на Facebook и први дознавајте за новостите.


Повеќе на видеото.

Слични Објави

Напишете коментар