Освен храна, засолниште и придружба, приказните се тоа што ни е најнеопходно

Интернационалниот ден на книгата (Светски ден на книгата) е настан кој е организиран од УНЕСКО, за да се промовира читањето, издавањето и заштитата на авторското право. Првиот Светски ден на книгата бил прославен на 23 Април 1995 година и продолжува до ден денес. Во 2024 Стразбур е град на Светски ден на книгата.

Неколку цитати од светки познати писатели, а ваше е да читате.

„Добрите книги не ги издаваат сите тајни оддеднаш“ – Стивен Кинг

„Доколку го читате она што сите други го читаат, може само да размислувате на начинот на кој сите размислуваат“ – Харуки Мураками

„Класика – книга со која сите се фалат и книга која никој не ја прочитал“ – Марк Твен

„Освен храна, засолниште и придружба, приказнит

е се тоа што ни е најнеопходно на светот“ – Филип Пулман

Најдоброто кино на светот е мозокот, а тоа ќе го сфатите додека читате добра книга“ – Ридли Скот

Слични Објави