Урбанизмот и останатиот криминал (3): За просторен план 2021-2042 подготовките во 2022 година!

Урбан Форум во Москва/ Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Времето не му е сојузник на планирањето, посебно не на стратешкото. Постратешко од просторното планирање – здравје! Пристапот е претежок, ако нема кој да води.

Просторните планови се највисоки документи за целиот простор на државата (секој сантиметар територија, било градови, било села, ниви, шуми, води, руди, локалитети…) и од нив (треба да) зависат и ГУП – овите и сите други урбанистички, но и другите проекти и планови – краткорочни, среднорочни, долгорочни. Дека никому не му е грижа за нив, тоа не е важно.

Прочитајте го целиот напис на следниот – линк во  Слободен печат

Текстовите се произведени во рамки на проектот на АГТИС, со наслов „Отворени општини, со отворени податоци“, финансиран од НЕД.

Слични Објави