Прво гради на диво, па озаконувај

Тоа може слободно да се нарече „мижи Асан да ти баам“!

Ние на диво градиме како што сакаме и каде сакаме, па потоа озаконуваме. Градиме, иако и приучен архитект и урбанист можат да видат дека народот ќе се исподави на првиот дожд.

Посебна приказна е усогласувањето на различните секторски стратегии со Просторниот план на државата (обврска утврдена со Законот за спроведување на Просторниот план). Но, тука и нема приказна: нема усогласување! Затоа е и направена Националната развојна стратегија, која (сепак) ништо не значи и само купува време.

Просторно планирање/Фото: Стопанска комора на Република Северна Македонија

Прочитајте го целиот напис на следниот – линк „Урбанизмот и останатиот криминал (4): Просторен план и други шеги“ во  Слободен печат

Текстовите се произведени во рамки на проектот на АГТИС, со наслов „Отворени општини, со отворени податоци“, финансиран од НЕД.

Слични Објави