|

Религиозни настани во Слепче и Битола во чест на Света Стефанида

На 29 и 30 јуни 2024 година, ќе се одржат религиозни настани во Слепче и Битола, организирани од Православната црква.

На 29 јуни 2024 година, во Манастирот „Св. Јован Претеча“ во Слепче, Демир Хисар, ќе се одржи вечерна богослужба во манастирскиот храм, со почеток во 17:00 часот.

На 30 јуни 2024 година, во Соборниот Храм „Свети Вмч. Димитриј“ во Битола, ќе се одржи утринска богослужба во 7:00 часот и Света Архиерејска Литургија во 9:00 часот.

Овие настани се посветени на Светата преподобномаченичка Стефанида Битолско-Скадарска, чијшто мошти се чуваат во Слепченскиот Манастир. Сестринството од манастирот ја создаде службата и акатистот на светителката и работеше на истражувачка книга за нејзиниот живот и духовни подвизи во последните три години. Книгата, заедно со нејзината икона и славословие, наскоро ќе биде објавена.

Слични Објави