|

Битолскиот универзитет зачекори во виртуелната реалност

Битолскиот универзитет од Битола се истакна со нов проект што отвора нови перспективи за студентите. Најновата опрема инсталирана во Центарот за виртуелно инженерство на Факултетот за информатички и комуникациски технологии ќе им овозможи на студентите да влезат во виртуелниот свет и да истражуваат на нов и поинаков начин.

Студентите ќе може да ги искористат најновите технологии и да ја преплетат реалноста со виртуелни патувања, да откриваат нови дестинации и искуства, без да го напуштаат кампусот. Оваа иновација се очекува да ги подобри учењето и истражувачките можности и да ги надмине границите на традиционалното образование.

Со поддршка од Европските фондови, универзитетот инвестираше во опрема вредна 100.000 евра, што го прави овој проект единствен во својата класа. Набавката на компјутери, дронови и сензори ќе го трансформира начинот на учење и истражување на студентите и професорите на универзитетот.

Студентите од Битолскиот Универзитет ќе може виртуелно да патуваат со првата купола за виртуелна реалност, која е единствена во регионот. Оваа нова опрема инсталирана во Центарот за виртуелно инженерство на Факултетот за информатички и комуникациски технологии на Универзитетот “Св. Климент Охридски” – Битола (УКЛО), ќе им овозможи на студентите да истражуваат виртуелни светови и сценарија, што досега беше само желба.
Присутните ќе можат да го искористат новиот систем и да учествуваат во семинари, обуки, или истражувачки активности со виртуелни средби, што ќе ги натера да се почувствуваат како да се наоѓаат на вистинското место на настанот. Оваа технологија не само што ќе ги подобри студентите и нивното учење, туку исто така ќе им овозможи на професорите да ги привлечат студентите во своите предавања со интерактивни содржини.

Според ректорот на УКЛО, Игор Неделковски, инвестицијата во оваа опрема е од големо значење за универзитетот и образованието во целост. Таа е финансирана преку проект од Европските фондови со вредност од 100.000 евра, што го прави овој проект единствен во својата класа и отвора нови можности за студентите на УКЛО.

Слични Објави