Новиот Затворен Ски-Центар во Хрватска Ќе Овозможи Летно Скијање

Љубителите на скијањето од Балканот и пошироко наскоро ќе имаат можност да уживаат во својот омилен спорт дури и среде лето, кога температурите достигнуваат и над 40 степени Целзиусови.

Според извештаите од медиумите, во туристичкиот центар Мркопаљ во Хрватска се планира изградба на затворен ски-центар со патеки долги 1,3 километри и три жичари.

Проектот, чија вредност се проценува на 117 милиони евра, предвидува изградба на затворена скијачка сала и хотел на планината Челимбаша, кои ќе бидат достапни за скијање во текот на целата година. Внатре ќе има капацитети за рекреативни и професионални скијачи.

Општината Мркопаљ, сместена во срцето на Горски котар, нуди прекрасни пејзажи и во лето и во зима, правејќи ја идеална дестинација за рекреација, спорт и љубителите на природата.

Мркопаљ е лоциран на 824 метри надморска височина и е опкружен со ридови, меѓу кои најпознати се Челимбаша и Мај. На самиот влез од Равногорје, овие планини се издвојуваат по својата убавина.

Овој град со право се смета за лулка на хрватското скијање. Првиот организиран скијачки курс во Хрватска започнал во 1913 година токму во Мркопаљ, организиран од Рикард Викерт, Иво Липовшќак и Анте Пандаковиќ за 14 скијачи.

Извор: Време

Слични Објави