| |

Доделени наградите на 22 Интернационален театарски фестивал – Актерот на Европа

Вечерва во дворот на Домот на културата „Драги Тозија” во Ресен, започна дваесет и второто издание на фестивалот ,,Актерот на Европа 2024″ , кој и оваа година се одвиваше во духот на Жан Моне „Да се биде Европа значи да се гради мир”.

Интернационалниот театарски фестивал – Актерот на Европа, кој што беше основан во 2003 година, кога Европскиот парламент го прогласи Препанското езеро за Меѓуграничен европски парк, меѓу Македонија, Грција и Албанија, оваа година ќе го има своето 22 издание.

Вечерва беа доделени и наградите

  • Клучевите на Преспа, ги добија Ристо Никовски и Бошко Рајчовски Пелистерски,
  • Специјален омаж за Мето Јовановски,
  • Големата повелба Балканот ,,Срцето на Европа” им припадна на Јордан Ѓорчев, Павлос Васкопулос Филипов и Сулејман Рушити,
  • Наградата ,,Актер на Европа 2024″ оваа година ја доби актерката од Чешка Ива Јажурова.

Фестивалот продолжува и во наредните пет дена.

Слични Објави