Бугарија Трпи Огромни Загуби поради Одложувањето на Шенген Членството

Бугарија оваа година претрпи финансиски загуби од околу 648 милиони евра поради тоа што не е целосно интегрирана во Шенген зоната, според извештај на Институтот за економски истражувања при Бугарската академија на науките (БАН). Од оваа сума, 423 милиони евра се директни загуби, додека 225 милиони евра се изгубени бенефиции.

Овој извештај, изработен за потребите на бугарското Министерство за економија, предвидува поголеми загуби отколку прогнозите на Сојузот на меѓународни превозници, кои очекуваа загуби од околу 500 милиони евра годишно.

Министерот за економија, Петко Николов, истакна дека понатамошното одложување на приемот на Бугарија во Шенген зоната ќе доведе до уште поголеми економски загуби за земјата и за Европа.

Од март годинава, граѓаните на Бугарија и Романија можат да ги преминуваат границите со Шенген земјите само по воздушен и воден пат, додека копнените граници сè уште се подложени на контроли. Оваа одлука беше резултат на ставот на Австрија дека двете земји не ги исполнуваат сите услови за членство.

Според министерот Николов, целосното членство во Шенген зоната е од клучно значење за европската интеграција на Бугарија. Тој истакна дека укинувањето на граничните контроли на копнените граници ќе донесе заштеди од 3,75 милиони евра во вид на намалени емисии на јаглерод од транспортот. Дополнително, ова ќе ги намали гужвите на границите со Романија и Грција, ќе ја зголеми трговијата, ќе ги намали трошоците за извозниците, и ќе го скрати времето на патување и испорака. Административните проверки исто така ќе се поедностават, што ќе отвори поголем развоен потенцијал за пограничните области и ќе го намали негативниот ефект врз животната средина од камионите кои чекаат на границите.

Николов нагласи дека поддршката од Унгарија, која претседава со ЕУ во втората половина на оваа година, е исклучително важна за забрзување на процесот за членство на Бугарија во Шенген зоната.

„Многу ја цениме поддршката од Унгарија за брзото и спасоносно пристапување на Бугарија и Романија во Шенген зоната. Се надеваме дека до крајот на годината ова ќе стане реалност,“ рече Николов.

Сепак, бугарскиот европратеник Илхан Ќучук е скептичен и смета дека Бугарија веројатно нема да стане полноправна членка на Шенген зоната оваа година, земајќи ги предвид парламентарните избори во Австрија закажани за 29 септември.

Извор: Нова Македонија

Слични Објави