|

Велигден според народните обичаи

Велигден според црковните, а друга страна според народните обучаи има сосема различна суштина. Ги спојува само постот кој почнува на „чист Понеделник“, после Прочка и страсната недела е само финале на тој пост. Поарно народот бил сиромашен и на Велигден си дозволувал да јаде месо и јајца, за да започне годината, како што викале „Да се засили човекот“. Но сепак храната не била најважниот дел од овој пранзник. Храната се препишувала на Божик. Велигден и Божик се сметале за браќа. На Божик се купувало пред се храна, а на Велигден нова облека и нешто земјено.

Погледнете го целото видео, да научите уште повеќе за народните обичаи околу Велигден

Слични Објави