“Хеда Габлер” – Величенствено Отворање на 58-от Македонски Театарски Фестивал

Со претставата “Хеда Габлер” на Хенрик Ибзен, во режија на Васил Христов, беше свечено отворено 58-то издание на Македонскиот Театарски Фестивал. Адаптацијата од Викторија Рангелова-Петровска и Васил Христов, како и костимографијата на Розе Трајчевска-Ристовска, ја донесоа оваа класична драма во современ контекст, пренесувајќи ја истата сила и интензитет што ја карактеризираат оригиналната приказна.

Настапот се одвиваше во еден здив, без прекини, што дополнително ја нагласуваше спремноста и посветеноста на целиот тим. Сите актери блескаа во своите улоги, но Сања Арсовска како Хеда Габлер беше вистинскиот центар на вниманието. Нејзината способност да ги пренесе комплексните емоции на ликот, префрлувајќи се од хистеричен смев до плачење со вистински солзи во само неколку секунди, ја остави публиката воодушевена.

Зоран Љутков, Сара Климоска, Владимир Петровиќ и Дениз Абдула исто така се истакнаа со своите настапи, покажувајќи длабочина и разбирање за своите ликови. Сценографијата на Васил Христов беше едноставна, но ефективна, овозможувајќи фокусот да остане на актерите и нивната изведба. Музиката и звучните ефекти дополнително придонесоа за автентичноста на атмосферата, вовлекувајќи ја публиката во светот на “Хеда Габлер”.

На крајот на претставата, публиката ја награди екипата со неколкуминутен непрекинат аплауз, што беше заслужен гест за неверојатното доживување кое го приредија. “Хеда Габлер” не само што ја отвори фестивалската сезона, туку и постави високи стандарди за претставите што следуваат.

Претставата, која траеше 100 минути без прекин, беше доказ за посветеноста и талентот на целиот тим, од режисерот и сценографот, до техничката екипа. Настапот на Сања Арсовска како Хеда Габлер останува во сеќавањето како еден од највпечатливите моменти на фестивалот.

Со оваа претстава, Македонскиот Театарски Фестивал започна на висока нота, оставајќи ја публиката да очекува уште многу извонредни театарски доживувања.

Слични Објави