18 Април – Светски ден на спомениците и локалитетите – влезот во музеите е бесплатен

По повод Светскиот ден на спомениците и локалитетите 18 Април, вратите на музеите ќе бидат ширум отверени и влезот ќе биде бесплатен, за сите кои сакаат да ги посетат.

Светкиот ден на културното наследство се официјализира во 1983 година на 22 собрание на УНЕСКО по предлог на Интернационалниот совет за споменици и локалитети, со цел да се провморивра свесност за различностите на кулурното наследство низ светот, неговата кршливост и колку труд и средства се потребни за негово одржуваењ и конзервација.

Слични Објави