Европското и Светското првенство во параглајдерство- важни меѓународни настани во Крушево!

Најавуваме два важни меѓународни настани во Крушево!

Светската Федерација за Параглајдерство FAI одлучи 18-тото Европско и Светско првенство во 2026 година да се одржат во Крушево. Сепак, подготовките и тестот ќе започнат следната година!

Крушево повторно ќе ја има честа да биде центар на внимание и случувања, мека за светските параглајдеристи!!!

Пленумот на ЦИВЛ 2024 го одобри 18-тото Европско првенство во параглајдинг FAI што ќе се одржи во Крушево, Северна Македонија. Предложените датуми на главниот шампионат се 5-17 август 2026 година. А за тест настанот – 6-12 јули 2025 година. Организиран од тим кој ја има сета експертиза и искуство од Светскиот куп во параглајдинг, овој настан е исто така поддржан од локалната администрација, градоначалникот на Крушево, НАК на Северна Македонија, Министерството за внатрешни работи, Министерството за туризам и владината агенција за цивилно воздухопловство.

Организаторите, исто така, доставија писмо со намери за домаќинство на 2-то FAI Светско јуниорско првенство во параглајдерство со Европејци, кое исто така беше одобрено од Пленумот. Беше кажано дека барањата за наддавање може да се ревидираат откако ќе се одржи 1-вото светско јуниорско, подоцна оваа година.

Ова е потврда за успех на тимот, ова е успех на нашата Општина Крушево/Municipality of Krusevo, во нашата Македонија!

Линк до информацијата на FAI.

Слични Објави