|

Денес – 24.06.2024 во периодот од 21 до 04 часот на територијата нa Општина Кривогаштани ќе спроведува дезинсекција со цел уништување на комарци

Општина Кривогаштани врз основа на зкаонските одредби за спроведување на превентивна систематска дезинсекција заедно со Центарот за јавно здравје Прилеп Ве информира дека на ден 24.06.2024 год. во периодот од 21 до 04 часот на територијата нa Општина Кривогаштани екипа од Центарот за јавно здравје- Прилеп ќе спроведува адултицидната теристичка (од земја) дезинсекција со цел уништување на комарци.

Дезинсекцијата ќе се изведува со УЛВ-апаратура за ладно замаглување поставена на пикап возило со претходница на друго возило означено со ротационо светло.

Со дезинсекцијата ќе бидат опфатени следните населени места и локации: н.м-Врбјани, н.м-Годивле, н.м-Крушеани, н.м-Обршани, н.м-Бела Црква, н.м-Пашино Рувци, н.м-Боротино, н.м Подвис, н.м Кореница, н.м Воѓани, н.м-Славеј, н.м-Кривогаштани, Депонија, Блаторека, Пречистителна станица, Пилана, Резервоар, попатни канали и шамаци и места со стоечки води.

Со цел избегнување на евентуални несакани последици се информираат пчеларите да превземат превентивни мерки за заштита на пчелните семејства.

Во случај на појава на неповолни временски услови (ветар,дожд) дезинсекцијата се одложува за следниот поволен ден.- Стои во соопштението од Општина Кривогашатани

Слични Објави