Општина Могила се раззелени

Општина Могила се раззелени

Општина Могила заедно со ЈКП Пела Хигиена се вклучија во одбележување на 21-ви Март, Денот на пролетта и екологијата. На повеќе локации низ општината беа засадени дрвја и златна туја. Исто така и во основните училишта во општина Могила се одбележа Денот на пролетта со расчистување и раззеленување на училишните дворови, засадување на сезонски цвеќиња…

Најголемиот „Мал Битолски Монмартр“ досега
|

Најголемиот „Мал Битолски Монмартр“ досега

Детското ликовно студио “Свети Кирил и Методиј” Битола го најави најголемиот „Мал Битолски Монмартр“ досега со учество на 22 држави низ 24 делегации со над 150 гости. Воедно, објавени се и резултатите од 42то издание на светскиот детски ликовен конкурс „Битола“, на кој оваа година учество имаа над 800 приватни и државни школи од 80…

УКЛО Битола се поврзува со универзитети од Европа

УКЛО Битола се поврзува со универзитети од Европа

Во Падерборн, Германија, во организација на универзитетот од овој град, се одржува првата официјална средба на членовите на Алијансата на европскиот универзитет Колорс, каде од почетокот на оваа година, членува и битолскиот универзитет „Свети Климент Охридски“, заедно со уште осум други универзитети од Германија, Франција, Шведска, Шпанија, Италија, Полска, Литванија и Хрватска. (https://uklo.edu.mk/moodle/course/view.php?id=80). Првата средба,…

Работилница за изработка на Интегриран  Локален  Развоен План во Општина Прилеп
|

Работилница за изработка на Интегриран  Локален  Развоен План во Општина Прилеп

Денес во Големата сала на Советот на Општина Прилеп беше одржана  работилница за подготовка на SWOT анализа за потребите на интегрираниот  локален  развоен план (ИЛРП), за период 2024-2027 година, во рамките на проектот “ Зајакнување на општинските совети“-Фаза 2, работилницата ја водеа претставниците на СЕГ Холдинг. На работилницата беа присутни преставници од различни сектори од општината,…

Дискетализација – 2 дел

Дискетализација – 2 дел

Се сеќавате ли на нашиот напис од пред околу еден месец во врска со Дискетализација на услугите во нашите државни институции? Ако не сте го прочитале тој напис, можете да го погледнете на овој линк. Неофицијално, дознавме што има на дискетата која ја добиваме од ФЗО. Ако е точна информацијата до која дојдовме, форматот на…

На „Прочка 2024“ во Прилеп, продефилираа 23 уникатни маски
|

На „Прочка 2024“ во Прилеп, продефилираа 23 уникатни маски

Прилепскиот маскембал „Прочка 2024“ го одбележа своето дваесет и второ издание со впечатливо дефиле на 23 групни и поединечни маски. Прилепските Мечкари – симболот на „Прочка“ во Прилеп, го отворија дефилето со својата стандардна маска – Мечкари, која традиционално и неизбежно е резидентна секоја година на фестивалот „Прочка“ и е вон конкуренција на маскембалот. На…

Амкање јајце и простување
|

Амкање јајце и простување

Прочка бара помладиот од постариот со зборовите „прости ми“, а постариот одговара „простено да ти е од мене и од Бога“. Неделата пред Прочка се нарекува бела или сирна недела, кога не се јаде месо, туку се јадат млечни производи или сукани пити. Прочка во семејството се одбележува со богат ручек кој завршува со амкање…

Богатство од  маски/сурати на прв ден „Прочка,,
|

Богатство од маски/сурати на прв ден „Прочка,,

22то издание на Kарневалот „ПРОЧКА 2024“, започна денес 15.03.204, во Центарот за култура Марко Цепенков. Со отворање на изложба, богатство од креации на маски/сурати, изработени од учениците во основните и средните училишта, под менторство на нивните наставници по ликовно образование и оделенска настава, кои се партнери во целокупната организација. Ова се најмлади учесници, кои во…

Нашите закони се носат како што убиец купува кола

Нашите закони се носат како што убиец купува кола

Нашите закони се носат од 2 причини: Првата е да ги задоволат странците, кои, или нè тресат со тоа Годишниот извештај или сѝ спроведуваат проекти или има некое меѓународно писание – кое треба национално да се спроведе, а втората е дека мора да се унапредат методите на крадење и криминал. Трето нема или не е…

ПРОЕКТ: “10 ЗА ДЕМИР ХИСАР”
|

ПРОЕКТ: “10 ЗА ДЕМИР ХИСАР”

Општина Демир Хисар ги поврикува граѓаните, Локалниот економско-социјален совет на Општина Демир Хисар реализира проект “10 ЗА ДЕМИР ХИСАР”. Проектот “10 ЗА ДЕМИР ХИСАР” е поврзан со предизборните активности кои ги реализираат политичките партии во пресрет на парламентарните избори за избор на нова Влада и вклучува утврдување на 10 приоритетни проекти кои ЛЕСС во соработка со…