Алелуја, изведувачот ќе си плател, ако фушарел

Алелуја, изведувачот ќе си плател, ако фушарел

На „западот“ би рекле, „па нормално“. Што од тоа има понормално. Кај нас во тоа никој нема да поверува. Ова одамна го немаме видено. Изведувачите редовно забораваат понешто да направат од договореното, не изведуваат по стандард, кратат метри, квадрати, набавени количини, намалуваат „марка бетон“, не ја санираат штетата – ако ја направиле, па дури и…

Како може толку да ги лаже умот?

Како може толку да ги лаже умот?

Ако се избори, не е крај на светот, тоа би требало да го знаат од Агенцијата за храна и ветеринарство, поточно директорот Николче Бабовски. Не може со такви ситни итарпејовски лукавштини, како што е кочењето на прифатилиштето за бездомни животни во Битола, овој директор да ѝ помогне на ниту една партија, па ниту на својата….

Реконструкција на патот Кривогаштани-Крушево

Реконструкција на патот Кривогаштани-Крушево

Регионалниот пат Кривогаштани-Крушево, кој за последен пат бил реконструиран пред 42 години, е во процес на реконструкција. Оваа инфраструктурна интервенција е од големо значење за Крушево и регионот, со оглед на неговата важност за туризмот, економијата и локалното население, како и за намалување на стапката на иселување на младите. Светската Федерација за Параглајдерство FAI, неодамна…

Саем на кариера со надеж и верба

Саем на кариера со надеж и верба

Факултетот за информатички и комуникациски технологии (ФИКТ), втора година по ред го организира „Саемот на кариера“, кој ја претставува и соработката на ФИКТ со приватниот, јавниот и невладиниот сектор составена од специфични активности коишто имаат образовна, практична и развојна димензија и се насочени кон промовирање на одржливо меѓусебно партнерство. ФИКТ е мост во создавањето на…

Тумбе Кафе со современ изглед

Тумбе Кафе со современ изглед

Омилената зона за рекреација и релаксација на Битолчани ќе добие нов современ изглед. Се модернизира и осовремeнува пешачката патека на потегот Тумбе Кафе – Смолево, дел од проектот „Подобра социјална инклузија преку изградба на инфраструктура за млади, спорт и рекреација во руралните и урбаните средини во Пелагонискиот регион” Во рамките на овој проект Тумбе Кафе…

Напредок преку соработка

Напредок преку соработка

Прилеп, Битола, Демир Хисар, Новаци се општините од Пелагонискиот Плански Регион кои во последните 18 месеци ги зголемија своите административни капацитети за управување со општински јавни финансии, планирање и извршување на буџетот, фискална транспарентност и отчетност, планирање и прибирање на приходи од сопствени извори, пристап до надворешно финансирање, и подобра соработка со приватниот сектор, во…

[Видео] Симболот на Прилеп – Градскиот Саат
|

[Видео] Симболот на Прилеп – Градскиот Саат

Судбината на Прилеп често била поврзана со Прилепскиот панаѓур, кој претставува извор на „нова вредност“. Тоа биле средства од трговија, но исто така тука се продавале и прилепските производи. Ѓорѓи Трајчев, вели дека Прилеп, во 1886 имал 2779 куќи, 10 џамии, 3 текиња, 5 медреси, 1.100 дуќани, 26 анови, 2 бањи… Кон крајот на XIX…

Фотографирање за лични документи без закажан термин во сабота – 06.04.2024

Фотографирање за лични документи без закажан термин во сабота – 06.04.2024

Министерството за внатрешни работи во сабота (06.04.2024) во периодот до 08.00 до 15.00 часот ќе организира фотографирање за лични документи без закажан термин во подрачните канцеларии за управни работи низ државата за граѓаните кои наполниле 18 години, а немаат никаков биометриски документ, ниту лична карта ниту пасош. „Ги повикуваме граѓаните кои наполниле 18 години, а…

ХУМАНИТАРНИ ПАРКИНГ ПРОСТОРИ ЗА ХУМАНИТАРНИ ЦЕЛИ ВО БИТОЛА

ХУМАНИТАРНИ ПАРКИНГ ПРОСТОРИ ЗА ХУМАНИТАРНИ ЦЕЛИ ВО БИТОЛА

Општина Битола, во соработка со јавното претпријатие „Паркинзи“ создаде можност за помош онаму каде што е неопходнона преку хуманитарни паркинг места за хуманитарни цели. Собраните средства од паркирањето, општината ќе ги доделува на ранливите категории и граѓани кои имаат потреба од хуманитарна помош. Хуманитарни паркинг простори се во подзона Б6 на улица Цар Самоил и…

Пријави проблем

Пријави проблем

Е-услугата „Пријави проблем“ треба секоја општина да ја има на својата веб страна. Електронска услуга воведена од страна на институциите со цел олеснување на пристапот, скратување на времето за доставување на документи и да се избегне одењето по шалтери. Во секој случај целата процедура е многу побрза и за граѓаните, а секако се олеснува и…