ВО ЕДЕН КАДАР
| |

ВО ЕДЕН КАДАР

Другарки и другари, дами и господа. Првата епизода на „ВО ЕДЕН КАДАР“. 30 минути супер забавен муабет со Алекесандар Цветкоски и откривање делови од неговиот живот кој ретко кој ги знае. Се свиреше, се пееше, се смееше, а удривме и по некоја мудрост. Се надеваме дека ќе уживате, барем онолку колку што уживавме ние при…

Велигденски концерт на пејачите од МАТРИКС
| |

Велигденски концерт на пејачите од МАТРИКС

Во киното „Мис Стон“ се одржа годишен – велигденски концерт на музичкото училиште МАТРИКС. Овој концерт беше посветен на учениците по соло пеење за чија едукација зе грижи проф. Денис Димоски. Тој е од самиот почеток во МАТРИКС и како што ни кажа, вистинско задоволство е да се работи со младите талентирани прилепчани. На концертот…

„Работете по закон, ве молиме“ – Oпштините се должни на нивните веб страни да објавуваат и Буџет
|

„Работете по закон, ве молиме“ – Oпштините се должни на нивните веб страни да објавуваат и Буџет

Согласно ЗАКОНОТ за Слободен пристап до информации од јавен карактер, Oпштините се должни на нивните веб страни да објавуваат – Годишен Буџет и Завршна сметка. Погледнете го видеото, Наша граѓанска обрска е да ги потестуваме општините кои се нивни законски обврски. Транспарентноста во новиот Закон за буџети (2021), наложува општините да ги објавуваат транспарентно на…

Над 200 задоволни корисници преку Помош и Нега во Домот
|

Над 200 задоволни корисници преку Помош и Нега во Домот

Центар за развој и едукација – Прилеп Новиот Закон за социјална заштита, во 2019 година донесе значителни новини на правата на парична помош, и тоа во однос на обемот, видовите, износите и критериумите за остварување на правата, како и за прв пат воведување и  класификација на видовите на социјални услуги, начинот, обемот, процедурите и стандардите…

Сфати го трикот – Буџетски календар
| |

Сфати го трикот – Буџетски календар

При спроведување на буџетскиот календар важно е и непосредно вклучување на граѓаните во процесот на давање идеи и предлози за начинот на распределба на јавните средства. За да може да учестваат граѓаните во јавните расправи потребно е да се инфирмирани и да се едуцирани. Погледнете го хумористично видеото нека ви биде потик за учество во…

Администрацијата сервис на граѓаните или сервис на политичките партии?

Администрацијата сервис на граѓаните или сервис на политичките партии?

Дали локалната администрација стана поинаква од централната, односно дали се приближи повеќе до граѓаните? „Ние имаме добро уредени закони и за јавни службеници и закон за локална самоуправа, но како тие функционираат во пракса“… (извадок од интервјуто со проф. др. Борче Давитковски погледнете во видеото

Сфати го трикот – буџет
| |

Сфати го трикот – буџет

Граѓаните треба да бидат информирани, консултирани, запознаени и едуцирани за трошењето на нивните средства, а општината според законските обврски кои треба да ги исполнат мора да ги објавуваат и ажурираат потребните буџетски документи на нивните веб страни. Не бидете како Рики, навреме сфатете го трикот, наша обврска како граѓани е да се едуцираме и да…

Средби со градоначалникот
|

Средби со градоначалникот

Градоначалниците секоја недела имаат посебен ден наменет за средби со граѓаните на нивната општина. На овие средби секој граѓанин има можност директно да ги претстави своите проблеми, идеи, предлози и претставки за политиката на општината.

Амкање јајце и простување
|

Амкање јајце и простување

Прочка бара помладиот од постариот со зборовите „прости ми“, а постариот одговара „простено да ти е од мене и од Бога“. Неделата пред Прочка се нарекува бела или сирна недела, кога не се јаде месо, туку се јадат млечни производи или сукани пити. Прочка во семејството се одбележува со богат ручек кој завршува со амкање…