Дискетализација – 2 дел

Дискетализација – 2 дел

Се сеќавате ли на нашиот напис од пред околу еден месец во врска со Дискетализација на услугите во нашите државни институции? Ако не сте го прочитале тој напис, можете да го погледнете на овој линк. Неофицијално, дознавме што има на дискетата која ја добиваме од ФЗО. Ако е точна информацијата до која дојдовме, форматот на…

Нашите закони се носат како што убиец купува кола

Нашите закони се носат како што убиец купува кола

Нашите закони се носат од 2 причини: Првата е да ги задоволат странците, кои, или нè тресат со тоа Годишниот извештај или сѝ спроведуваат проекти или има некое меѓународно писание – кое треба национално да се спроведе, а втората е дека мора да се унапредат методите на крадење и криминал. Трето нема или не е…

Родови права во митолошки протези

Родови права во митолошки протези

Жените и мажите се рамноправни во сите аспекти на животот, барем така вели законот. Животот не вели така. Ова е машки свет, во кој жените треба да се снајдуваат низ патријархалните лавиринти, кои се така вешто поставеени, што „газењето на мина“ е гарантирано за секоја девојка и жена. Жената е рамноправна дома, но ако се…

Нема камиони за ѓубре, ама има закон, стратегија и ЛАП
|

Нема камиони за ѓубре, ама има закон, стратегија и ЛАП

Очекуваме ситуацијата со собирањето отпад да се влоши и тоа машала, ако се тргне по умот на европјаните и нашите силни планери, кои ем сѝ намигаат меѓусобно додека им ги шиткаат тоа задолжителните планови, те за локален развој, те за управување со отпад – на општините, кои мораат да молчат и да голтаат, оти имет…

Современи бајачи за економски развој

Современи бајачи за економски развој

Веќе крилото од слеп глушец, преспиената сол, змискиот заб или влакна од косата не се потребното ритуално средство на бајачите и колешките бајачки. Дојде 21 век и преминавме на обуки, стратешко планирање и експертиза. Та нема да бидеме прости – баењето да не го прекрстиме со посовремен термин. Додуша остана меурот од риба за невисност…

МАКЕДОНИЈА 2024 – ЛИДЕР ВО РЕГИОНОТ ЗА ДИСКЕТАЛИЗАЦИЈА
|

МАКЕДОНИЈА 2024 – ЛИДЕР ВО РЕГИОНОТ ЗА ДИСКЕТАЛИЗАЦИЈА

Да, 2024-та година е тука, одамна имаме Интернет, а веќе години наназад насекаде околу нас имаме компјутери, паметни телефони, а во последните неколку години и други електронски уреди кои се поврзани во IoT (Internet of Things) еко-системот. Сепак, забележете го ова – ИоТ е важен, но не толку колку нашите бројни проблеми со дигитализацијата. Немаме…

Избори, задолжувања и професионалците во економијата

Избори, задолжувања и професионалците во економијата

            Главна мантра на партиите во предизборието е развојот, кој кај нас е вулгарна сума на непроценети желби и трикови за ловење гласови. А сите се неуки, нели? Како не ќе бидат, кога ниту еден економски експерт не ги проценил тоа предизборните понуди и тоа јавно го кажал. Едвај нешто се објави од експертите со…

Инспекторите, кои ги нема, никако да влезат во стратегијата
|

Инспекторите, кои ги нема, никако да влезат во стратегијата

Ќе се носи стратегија за развој на СРМ, пардон РСМ и тоа за 20 години,  па планерите ги повикале градоначалниците да сѝ ги кажат маките, за да ги пишат во нивните стратешки писанија. Аферим, убаво. Не побарале системски документи, погодни за планирање, туку директ на муабет. Но, што ако ги викнале, кога не ги слушаат….

Чај од коприва и р’ѓосана шајка за железото во крвта
|

Чај од коприва и р’ѓосана шајка за железото во крвта

Граѓаните се жалаат дека овие „дупли“ избори им го нарушуваат мирот, во која уживаат во своите болести и нивното лечење и прејадување – за да можат да бидат болни. И на младите им го гушат просторот со тоа ботоксираните програми и ветувања, како ботокси да им фалат во обичниот живот. Барем во форма на рилсови…

Затворениот базен во сити молот и лек за потенција
|

Затворениот базен во сити молот и лек за потенција

Нема поубаво, отколку затворениот базен на СДСМ да го стават во сити молот на ВМРО – ДПМНЕ. Покапи се, пошопингувај. Има и уште нешто поубаво. Тоа спортската сала, која ќе се градела, да содржи затворен базен, а сето заедно да биде во сити – молот. Поубаво – здравје! Ама има и понапредни решенија. Ете, на…