Петровден и Павловден – Народни обичаи и верувања
|

Петровден и Павловден – Народни обичаи и верувања

Петровден — православен празник што се одбележува секоја година на 12 јули. Празникот е посветен на Апостол Петар. Сe смета за еден од најголемите празници по Велигден. Петровден повеќе се смета за црковен празник. Постарите луѓе одат во црквата, а кој постел во Петровденскиот пост се причестува. На овој ден може и да се работи зашто е во време на најголемата жетва,…

Оди барај игла во пласт буџет
| |

Оди барај игла во пласт буџет

Во последниот Службен весник на општината, покрај решенијата за верификација на мандати и избор на Претседател на Совет, беше објавен  и ребаланс на буџетот за 2024 година. Советите ги изменуваат и дополнуваат своите веќе усвоени буџети, популарно наречени „ребаланси“, тие се (редовно) повисоки, неизоставно водат до повисоки дефицити (мањак пари, или повеќе трошиш, отколку што…

Иванден, натпревар за најубаво кравајче

Иванден, натпревар за најубаво кравајче

Раѓање на Св. Јован Крстител се празнува на Иванден, но тука се неколку поврзани црковни празници, како што се Отсекување на главата на Свети Јован Крстител и Соборот на Свети Јован Крстител. Денес се празнува по­четокот на благовеста за Христос, со што се определува и посебната вр­ска меѓу Синот Божји и последниот пророк на Стариот…

Дуовден („Духови“) – Излевање на светиот дух
|

Дуовден („Духови“) – Излевање на светиот дух

Духовден или Дуовден — еден од најголемите 12 христијански празници. Се нарекува уште и Педесетница  во кој се слави слегувањето на Светиот Дух врз апостолите на педесеттиот ден од Христовото воскресение (се слави 50 дена по Велигден) Овој празник како и Велигден се празнува три дена. првиот ден од Духовден е и ден на Св….

АНЕСТЕЗИЈА ЗА РАЦИОНАЛНАТА СВЕСТ

АНЕСТЕЗИЈА ЗА РАЦИОНАЛНАТА СВЕСТ

             Првпат да сум во дилема како да започнам, односно со која реченица да „тргнамˮ во еден пишан текст преточен во колумна, но, ете, после една „контемплацијаˮ ќе ја искористам, употребам една мисла на еден (про)европски дипломат како увертира, своевремено кажана, која вика: „Ако изборите нешто можеа да променат, одамна ќе ги укиневмеˮ. Всушност, оваа изрека е „модифициранаˮ,…

„Ееееее“,  „еееее – ааааа“ и „е“ – услуги

„Ееееее“,  „еееее – ааааа“ и „е“ – услуги

Има повеќе видови услуги за граѓаните: „Снајдувачки“, „Обични“, “e” и „еееее услуги“. Првите се многу обични: „Дојди утре“, „шо си ми поднесол?“, „да  бе, немам друга работа“, „добро е – имаш се поднесено, ко че биди готово че ти јавиме“. Обични услуги обично те зафркнуваат, но откако ќе почекаш. Затоа треба да аплицираш во рок,…

Балаклија празник на светите води и Богородица
|

Балаклија празник на светите води и Богородица

Се слави во петокот на Светлата седмица (Балаклија), после Велигден, посебно во стариот Прилеп, односно населбата „Варош“, со приредување на панаѓур, одење во црква и со припрема на посебни јадења за оваа прилика. Овој ден во Прилеп се нарекува Голем Петок, а во некои семејства овде тоа е и слава. Манастирот Архангел Михаил е центар…

Првата ПРЕТСЕДАТЕЛКА на Македонија

Првата ПРЕТСЕДАТЕЛКА на Македонија

Позади нас се осмите претседателски избори во назависна Македонија, а први како Северна Македонија.  Битката беше нерамноправна, многу разбирливо затоа што опозициското расположение беше огромно, а граѓанското незадоволство од до вчера владеачката партија партија СДСМ оправдано големо. ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш покажа дека има „тврдо“ гласачко тело, кое без разлика на резултатите и однесувањето на партијата…

Велики Петок  или  Распнат петок
| |

Велики Петок или Распнат петок

Отсекогаш, Велигден го чекале “со душа” да дојде. Имало голема возбуда и се спремале долго за тоа обредно расположение. Во Прилеп тоа посебно било изразено заради пазарувањето на Велипеток, кога децата добивале „нешто ново“. Со тој обичај е поврзан и црковниот панаѓур, околу црквата Свето Благовештение, кој и сега се одржува секоја година. Во народното…

Многу сакаат, ама не можат оти не сакаат

Многу сакаат, ама не можат оти не сакаат

Ако сакаме отчетни општини, најважен елемент е самоконтролата на општините, што значи реална и независна внатрешна ревизија и контрола, кои не се само формални постапки „за лажење мали деца“. Лесно кажано, но претешко да се реализира и тоа токму заради одбивањето од државата и општинските раководства, иако им е тоа законска обврска. Аналитичарите знаат „каде…