Училиште во с.Саждево со нов лик
|

Училиште во с.Саждево со нов лик

Општина Крушево во соработка со здружението ,,Hasene Mk” од Р.Турција ја завршија реконструкцијата на подрачното училиште во с.Саждево. Со овој градежен зафат, училиштето доби нов лик и квалитетни услови за изведување на воспитно – образовниот процес. Во населеното место Саждево се изврши комплетна реконструкција на подрачното училиште. Со овој градежен зафат, училиштето доби нов лик…

Дечињата од градинката „Мајски цвет“ го раззеленија дворот на градинката со 100 нови дрвја
|

Дечињата од градинката „Мајски цвет“ го раззеленија дворот на градинката со 100 нови дрвја

Со помош на дечињата и вработените од градинката „Мајски цвет“ од Битола, вработените од ЈП Комуналец Битола, претставници од компанијата dm, заедно со претставници од Општина Битола и градоначалникот, Тони Коњановски, го раззеленија дворот на оваа градинка со речиси 100 нови дрвја. Оваа општествено одговорна активност е дел од проектот на dm ДРОГЕРИЕ МАРКЕТ „ПОШУМУВАМЕ…

ЕУ И УНДП СО 13,72 МИЛИОНИ ЕВРА ЌЕ ЈА ШТИТАТ И РАЗВИВААТ ПРЕСПА
|

ЕУ И УНДП СО 13,72 МИЛИОНИ ЕВРА ЌЕ ЈА ШТИТАТ И РАЗВИВААТ ПРЕСПА

ЕУ и УНДП во следните три години ќе го заштитуваат еко-системот во Преспанскиот регион со реализација на пакет мерки во вредност од 13,72 милиони евра. Активностите ќе се релизираат во рамките на два проекти – „ЕУ за инфраструктурни подобрувања во регионот на Преспа“ и „ЕУ за Преспа – обнова на природните ресурси за зајакнување на…

Партнерства за климатски промени – нови можности за соработка со Република Австрија

Партнерства за климатски промени – нови можности за соработка со Република Австрија

Партнерства за климатски промени, нови можности за соработка помеѓу организации и институции од нашата држава и Република Австрија Денес, на Факултетот за земјоделски науки и храна – Скопје се одржа настан Партнерства за климатски промени каде претставници на институции и организации од нашата држава и Република Австрија ги споделија предизвиците и можностите за справување со…

„Работете по закон, ве молиме“ – Oпштините се должни на нивните веб страни да објавуваат и Буџет
| |

„Работете по закон, ве молиме“ – Oпштините се должни на нивните веб страни да објавуваат и Буџет

Согласно ЗАКОНОТ за Слободен пристап до информации од јавен карактер, Oпштините се должни на нивните веб страни да објавуваат – Годишен Буџет и Завршна сметка. Погледнете го видеото, Наша граѓанска обрска е да ги потестуваме општините кои се нивни законски обврски. Транспарентноста во новиот Закон за буџети (2021), наложува општините да ги објавуваат транспарентно на…

Над 200 задоволни корисници преку Помош и Нега во Домот
|

Над 200 задоволни корисници преку Помош и Нега во Домот

Центар за развој и едукација – Прилеп Новиот Закон за социјална заштита, во 2019 година донесе значителни новини на правата на парична помош, и тоа во однос на обемот, видовите, износите и критериумите за остварување на правата, како и за прв пат воведување и  класификација на видовите на социјални услуги, начинот, обемот, процедурите и стандардите…

Сфати го трикот – Буџетски календар
| |

Сфати го трикот – Буџетски календар

При спроведување на буџетскиот календар важно е и непосредно вклучување на граѓаните во процесот на давање идеи и предлози за начинот на распределба на јавните средства. За да може да учестваат граѓаните во јавните расправи потребно е да се инфирмирани и да се едуцирани. Погледнете го хумористично видеото нека ви биде потик за учество во…

10 000 000 евра за униформи и ужинка без јасни процедури

10 000 000 евра за униформи и ужинка без јасни процедури

 Според истражувањето објавено од Центарот за граѓански комуникации, се гледа дека во С.Македонија училиштата не се баш така сиромашни. Годишно трошат 10 милиони евра на униформи, ужинка и сликање.  Во државата има 966 основни и 129 средни училишта, а истражувањето е спроведено во 96 училишта (средни и основни) во 8 општини.  Ова истражување открива  отсуство…

Ден на добри дела во Битола…

Ден на добри дела во Битола…

Денот на добри дела е меѓународен ден на општествено корисна работа што започнал да се прославува од 2007 година како иницијатива на непрофитна организација и има за цел да ги обедини луѓето од целиот свет да прават добри дела за другите жители на планетата. МКЦ-Битола е една од водечките волонтерски организации во нашата земја што…

Сфати го трикот – буџет
| |

Сфати го трикот – буџет

Граѓаните треба да бидат информирани, консултирани, запознаени и едуцирани за трошењето на нивните средства, а општината според законските обврски кои треба да ги исполнат мора да ги објавуваат и ажурираат потребните буџетски документи на нивните веб страни. Не бидете како Рики, навреме сфатете го трикот, наша обврска како граѓани е да се едуцираме и да…