За да нема под рака, мора да има по рака
| |

За да нема под рака, мора да има по рака

Ги прашавме граѓаните „Што е тоа буџет на општината?“ и добивме доста интересни одговори. Заклучокот беше дека – не треба порака, туку, за да нема под рака, мора да има по рака.

Интервју со проф. Билјана Тинтоска
| |

Интервју со проф. Билјана Тинтоска

По повод промоцијата на книгата „Симфонија“, која ќе се случи на 14.05.2024, разговаравме со авторот, професорката по македонски јазик – Билјана Тинтоска. Ја најавивме промоцијата, а разговаравме за драмската секција на која е основач и раководител и за писменоста на учениците денес.

Интервју со Бранко Нешкоски – директор на ЈП за ПУП – Прилеп
| |

Интервју со Бранко Нешкоски – директор на ЈП за ПУП – Прилеп

Во интервјуто се откриваат предизвиците со кои се соочува Јавното Претпријатие за Просторни и Урбанистички Планови и се дискутира околу проектните решенија за разубавување на Прилеп.

ЕДНОШАЛТЕРСКИ СИСТЕМ или лавиринт
|

ЕДНОШАЛТЕРСКИ СИСТЕМ или лавиринт

Поминаа многу години откако се започна со водедување на ЕДНОШАЛТЕРСКИ СИСТЕМ, работите се немаат многу променетото до оваа 2024 година. Но како и да е граѓаните сепак треба да си ги завршат работите низ лавиринтите на шалтерите, а Вработеното лице во аднминистрација според закон мора да ја упати странката до вистинскиот шалтер. Погледнета во видеото,…

Интервју со Бранко Нешкоски (најава)
|

Интервју со Бранко Нешкоски (најава)

Започнуваме со новиот серијал Интервјуа со директори, раководители, членови на комисии, советници… личности од локалните самоуправи, јавните претпријатија и личности познати и блиски а сепак далечни за нас жителите на една општина, личности кои се задолжени за решавање на нашите секојдневни локални проблеми. Првото интервју е во четврток 09.05.2024, со Бранко Нешкоски – директор на…

НАЈАВА Втора епизода ВО ЕДЕН КАДАР
|

НАЈАВА Втора епизода ВО ЕДЕН КАДАР

Втора епизода ВО ЕДЕН КАДАР. 30 минути муабет и музика со актерот Илија Волчески. Муабетевме за музика, театар, карате, формула 1. Отворивме многу теми и ви ветуваме супер забава. Целата емисија ќе биде достапна на каналот во Среда 8 Мај.

ПРЕТПРАЗНИЧЕН БЛЕСОК НА ШИРОК СОКАК
|

ПРЕТПРАЗНИЧЕН БЛЕСОК НА ШИРОК СОКАК

По примерот на светските метрополи, претпразнично блесна најпознатата и најамбиентална улица во Битола, Широк Сокак. Општина Битола и Јавното претпријатие Комуналец го завршија осветлувањето на фасадите на првиот дел од улицата, а ќе заблескаат сите велелепни градби, во должина на македонскиот архитектонски бисер, се до Офицерскиот дом. Во ново светло, Битола започнува да наликува на Виена,…

Велигден според народните обичаи
|

Велигден според народните обичаи

Велигден според црковните, а друга страна според народните обучаи има сосема различна суштина. Ги спојува само постот кој почнува на „чист Понеделник“, после Прочка и страсната недела е само финале на тој пост. Поарно народот бил сиромашен и на Велигден си дозволувал да јаде месо и јајца, за да започне годината, како што викале „Да…

ВО ЕДЕН КАДАР
| |

ВО ЕДЕН КАДАР

Другарки и другари, дами и господа. Првата епизода на „ВО ЕДЕН КАДАР“. 30 минути супер забавен муабет со Алекесандар Цветкоски и откривање делови од неговиот живот кој ретко кој ги знае. Се свиреше, се пееше, се смееше, а удривме и по некоја мудрост. Се надеваме дека ќе уживате, барем онолку колку што уживавме ние при…