Градот под кулите – Прилеп
| |

Градот под кулите – Прилеп

Откријте ја богатата историја и убавините на Прилеп, преку нашиот документарен филм “Градот под кулите – Прилеп”. Откријте ги тајните на овој древен град, неговото културно наследство и уникатноста, што го прават еден од најзначајните градови во Македонија. Дознајте го она што не сте го знаеле за Прилеп.

МАКЕДОНСКА КУЈНА – ГЛАВЕН СТРОЈНИК ЗА ЗАПОЧНУВАЊЕ НА ЉУБОВНА ВРСКА СО МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА
|

МАКЕДОНСКА КУЈНА – ГЛАВЕН СТРОЈНИК ЗА ЗАПОЧНУВАЊЕ НА ЉУБОВНА ВРСКА СО МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА

Културата е систем од вредности и тие вредности ја прават различна во различни земји, a како составен дел на една култура е секако, и кујната. Па, секој народ може да се пофали со својата традиционална автентична кујна. Замислете си сега дека имате на гости човек од Ирска и сакате да го запознаете со традиционалните специјалитети…

Битола доби „врата“
| |

Битола доби „врата“

ГИС-от, е врата за граѓаните за добирање е-услуги. Веќе ниту една служба нема да може да тврди дека нема податоци за одредена локација. Граѓаните секогаш треба да добиваат квалитетни, навремени информаци и услуги, а за сето тоа, локалните самоуправи треба да се на страната  на граѓаните и да се трудат да ги подобруваат услугите кои…

КЛАУДИЈА ЛУТОВСКА, Се што е направено со љубов, е направено добро!
|

КЛАУДИЈА ЛУТОВСКА, Се што е направено со љубов, е направено добро!

Во најновата Емисијата Југото на Мими, гостинка е Клаудија Лутовска, успешна деловна жена, со бизнис идеологија дека треба да се работи тоа што се сака. Во разговорот со Клаудија, ќе слушнете како ја започнала својата кариера, што работела и како низ разните животни препреки, со подршка на нејзините деца и секогаш со позитивна енергија може…

Европа слушна за ширденот
| |

Европа слушна за ширденот

Ширденот, кој го сметаат за Прилепско јадење и неговата презентација пред „странците“, нека биде само прв од серијата јадења и приказни, затоа што јадењето не е добро само за јадење, туку и за размислување…. за туризмот и заработката. Јелена токму тоа го ималше на ум, кога се јави да „го сними ширденот“. Туристичката промоција на…

Да престанеме да бидеме „кафански мислители“ да започнеме да бидеме граѓани
| |

Да престанеме да бидеме „кафански мислители“ да започнеме да бидеме граѓани

Кога минатата година АГТИС го започна проектот „Отворени општини со отворени податоци“, само малку општини имаа објавено потребни податоци на своите сајтови. Сега е тоа „нормална работа“ скоро за сите општини. Далеку е од доволно, далеку е од вистинска отвореност, транспарентност и искрено информирање на граѓаните за одлуките и плановите, кои секоја општина мора да…

Заштита на здравјето и безбедноста при работа на работниците во земјоделскиот сектор од Пелагонискиот регион
| |

Заштита на здравјето и безбедноста при работа на работниците во земјоделскиот сектор од Пелагонискиот регион

Денес во просториите на хотелот Кристал Палас започна дводневниот едукативен семинар во организација на Здружение за унапредување и заштита на правата на работниците Достоинствен Работник од Прилеп во соработка со Центарот за солидарност од Вашингтон-САД, на тема „Заштита на здравјето и безбедноста при работа на работниците во земјоделскиот сектор од Пелагонискиот регион“ . Спроведувањето на…

Стимулирање на зелени вработувања
|

Стимулирање на зелени вработувања

На 19.05.2023 (петок) во Прилеп, во Кристал Палас се одржа четвртата равботилница од проектот „Стимулирање на зелени вработувања: Клучни точки за прекугранични образовни и технолошки иновации (Г.ЕМ.С.)“ на која консултанти од нашиот регион им беа на располагање на компаниите од пелагонискиот регион со давање информации и совети за сите прашања кои се однесуваат на неповратна…

Алтернативно туристичко искуство – алтернативно патување
| |

Алтернативно туристичко искуство – алтернативно патување

Во Солун на 15 и 16 маj 2023 година се организира настан за туристички работници и засегнати страни во туристичкиот сектор. Настанот за градење капацитети и мотивирање на туристички засегнати страни е дел од Проект „Алтернативно туристичко искуство – алтернативно патување“ АЛТЕР ТРИП. Проектот го спроведуваат Здружение на лица со телесен инвалидитет на Битола, Демир…