Кој те шиша градоначалниче
|

Кој те шиша градоначалниче

На Св. Никола, на регионалниот пат, таму негде атарот на Новаци, загинал човек во сообраќања несреќа. Фатила голомразица, па се „исчукале“ на неколку места, на тоа регионалниот пат, а едно од нив со фатални последици. Дали шоферите биле пијани, дали се враќале од слава или е од мразот, кој ќе ти каже. Главно, човекот сѝ…

Воопшто не е компликувано, само да полудиш
| |

Воопшто не е компликувано, само да полудиш

Ако имаш пари (НЕ) гради слободно. Ако општината има или најде пари за некој проект, одма може да гради, но само ако се шегуваме. Така мислеа и од Општина Могила кога изготвија проект за нова градинка, најдоа пари и помислија: Готово е! Кој ве лажеше? Ами дека тука, на тоа ледината одсекогаш живееле луѓе? Ами…

Богојавление – Старо – Нов обичај за радост
| |

Богојавление – Старо – Нов обичај за радост

Богојавление (6/19 јануари) Кај народот е познат како „Богојавление“, „Водици, „Водокрст“. Со него завршува периодот на „некрстените денови“. Постои општо мислење дека во очи на празникот се отвара целото небо и на него се појавува самиот Бог во вистинската големина. Тоа се случувало точно во „глувото доба“ и се верувало дека токму во тој момент…

Најава на Христовото рождество низ традициските обичаи во Македонија
| |

Најава на Христовото рождество низ традициските обичаи во Македонија

Најавата на Христовото раѓање се одбележува во цел свет, еден до два денови пред Божик, односно на „Коледе“ и „Бадник“, а останале траги и од поинакво славење на овие големи празници, кои се потполно поврзани со Христијанството, без пагански елементи, со кои се исполнети и Бадник, а посебно Коледе, кои се одржувале во „поградските средини“,…

Се иселуват сите, нека се исели и моето
|

Се иселуват сите, нека се исели и моето

Холандскиот амбасадор во Македонија, видно изнервиран и фрустриран од нашите легендарни правдања за јавашлукот, неработата и криминалот, кажа една вистина, која ние Македонците не сме спремни да ја прифатиме, иако знаеме дека е точна: Ние измислуваме правдања, наместо нешто да сториме за себе. Оваа констатација на амбасадорот Дирк Ван Коп, која требаше да ја разбереме…

Отчети и „вакви и такви“, но да не се „никакви“ В’година се избори, нели?
|

Отчети и „вакви и такви“, но да не се „никакви“ В’година се избори, нели?

Ете, повторно дојде „сезоната на отчети“ од градоначалниците. В’година се избори, нели? Ние граѓаните добро ги знаеме тие приказни, па не изненадува општата решеност да се зајакнат редовните отчети, кои ги има секоја година кон крајот на годината, но не беа ниту малку видливи – споредени со годинашниве. Но, ако! Оваа година имаме многу продуховени…

Урбанизмот и останатиот криминал (7):       Какво седиште – такво гледиште, а децентрализацијата „сираче“

Урбанизмот и останатиот криминал (7): Какво седиште – такво гледиште, а децентрализацијата „сираче“

Законот за локална самоуправа (ЗЛС) ги дава надлежностите на општините по области, а тие постојано се усложнуваат и стануваат побројни низ многуте акти кои владата и министерствата мораат да ги усвојат „под знамето“ на нашата хармонизација со европското законодавство, а секој „европски“ закон, стратегија, план… дава обврски Министерот за локална самоуправа „пее песна“ – коренито…

Урбанизмот и останатиот криминал (6): Нејаснотии околу инспекторите во правните лавиринти

Урбанизмот и останатиот криминал (6): Нејаснотии околу инспекторите во правните лавиринти

По кои критериуми ќе се оценуваат инспекторите остана недефинирано, односно толку многу усложнето што стана неостварливо слово на хартија, па не се знае по кој закон и по кој генерален критериум ќе се прави Постои ли внатрешна институционална борба на испекторите за потребните подобрувања? „Локалците“ немаат многу маневарски простор за искажување на таквата загриженост, затоа…

Урбанизмот и останатиот криминал (5): „Тепачките“ за инспекторско место се минато

Урбанизмот и останатиот криминал (5): „Тепачките“ за инспекторско место се минато

Градежништво/ Фото: Слободен печат/Архива Лиценцирани општински инспектори има помалку од 300, а од нив само 50 до 60 се лиценцирани градежни инспектори, што е премалку за да можат да ги задоволат барањата на граѓаните. Граѓаните можат да пријават до инспекциски служби или до градоначалникот некаков случај (за кој мислат дека треба да оди пред инспекција)…

Прво гради на диво, па озаконувај

Прво гради на диво, па озаконувај

Тоа може слободно да се нарече „мижи Асан да ти баам“! Ние на диво градиме како што сакаме и каде сакаме, па потоа озаконуваме. Градиме, иако и приучен архитект и урбанист можат да видат дека народот ќе се исподави на првиот дожд. Посебна приказна е усогласувањето на различните секторски стратегии со Просторниот план на државата…