Дали е добро „овците“ за овчар да прогласат овца?

Дали е добро „овците“ за овчар да прогласат овца?

Нема потреба да прашаш, сами кажуваат. Оти да им го реметиш мирот на луѓето? Знаат тие. На болниот му зборуваат за здравје, на сиромајот за плати и џабалебарси пари, на пензионерот за евтини лекови, на студентот за бесплатен лап топ, на спортистот за поддршка, на земјоделецот за „бесплатни“ субвенции. За важни работи не муабетат, оти,…

Ничија земја

Ничија земја

Ничија земја е воена терминологија и се однесува на територија на фронтот, која се наоѓа помеѓу непријателските формации или радиоактивен терен, откако ќе експлодира нуклеарна бомба. Ова не е за војната, туку за реформите, па и за оние во земјоделието. Додека говориме за името, јазиците… парите сѝ одат. Да не биде, додека да го решиме…

Партиски (д)ебати

Партиски (д)ебати

Започнаа партиските (д)ебати!? Не нѝ престанаа, всушност. Борбата е константна, не престанува, еве веќе 30 години и вистинска енигма е како нема сериозни нови партии, со сериозна агенда, нови центри на моќ, нови интелектуални кружоци и асоцијации базирани на владеењето на моралот, знаењето, законитоста, нови и несомнени лидери на мислење… Има нешто многу покоренито, од…

Со врски, но „без врска“

Со врски, но „без врска“

Иако со врски, сите се без врска. Кај ли ги најдоа – ако ги најдоа? Да нè не се најдени, туку одгледувани? Како бројлери, по шема. Да не им ги дадоа однекаде, од некоја туѓа фарма? Да не се тоа ситните слуги на сопствениците на нашиот опљачкан државен капитал? Многу прашања, многу одговори и сите…

Дискетализација – 2 дел

Дискетализација – 2 дел

Се сеќавате ли на нашиот напис од пред околу еден месец во врска со Дискетализација на услугите во нашите државни институции? Ако не сте го прочитале тој напис, можете да го погледнете на овој линк. Неофицијално, дознавме што има на дискетата која ја добиваме од ФЗО. Ако е точна информацијата до која дојдовме, форматот на…

Нашите закони се носат како што убиец купува кола

Нашите закони се носат како што убиец купува кола

Нашите закони се носат од 2 причини: Првата е да ги задоволат странците, кои, или нè тресат со тоа Годишниот извештај или сѝ спроведуваат проекти или има некое меѓународно писание – кое треба национално да се спроведе, а втората е дека мора да се унапредат методите на крадење и криминал. Трето нема или не е…

Родови права во митолошки протези

Родови права во митолошки протези

Жените и мажите се рамноправни во сите аспекти на животот, барем така вели законот. Животот не вели така. Ова е машки свет, во кој жените треба да се снајдуваат низ патријархалните лавиринти, кои се така вешто поставеени, што „газењето на мина“ е гарантирано за секоја девојка и жена. Жената е рамноправна дома, но ако се…

Нема камиони за ѓубре, ама има закон, стратегија и ЛАП
|

Нема камиони за ѓубре, ама има закон, стратегија и ЛАП

Очекуваме ситуацијата со собирањето отпад да се влоши и тоа машала, ако се тргне по умот на европјаните и нашите силни планери, кои ем сѝ намигаат меѓусобно додека им ги шиткаат тоа задолжителните планови, те за локален развој, те за управување со отпад – на општините, кои мораат да молчат и да голтаат, оти имет…

Современи бајачи за економски развој

Современи бајачи за економски развој

Веќе крилото од слеп глушец, преспиената сол, змискиот заб или влакна од косата не се потребното ритуално средство на бајачите и колешките бајачки. Дојде 21 век и преминавме на обуки, стратешко планирање и експертиза. Та нема да бидеме прости – баењето да не го прекрстиме со посовремен термин. Додуша остана меурот од риба за невисност…

МАКЕДОНИЈА 2024 – ЛИДЕР ВО РЕГИОНОТ ЗА ДИСКЕТАЛИЗАЦИЈА
|

МАКЕДОНИЈА 2024 – ЛИДЕР ВО РЕГИОНОТ ЗА ДИСКЕТАЛИЗАЦИЈА

Да, 2024-та година е тука, одамна имаме Интернет, а веќе години наназад насекаде околу нас имаме компјутери, паметни телефони, а во последните неколку години и други електронски уреди кои се поврзани во IoT (Internet of Things) еко-системот. Сепак, забележете го ова – ИоТ е важен, но не толку колку нашите бројни проблеми со дигитализацијата. Немаме…