МАКЕДОНИЈА 2024 – ЛИДЕР ВО РЕГИОНОТ ЗА ДИСКЕТАЛИЗАЦИЈА
|

МАКЕДОНИЈА 2024 – ЛИДЕР ВО РЕГИОНОТ ЗА ДИСКЕТАЛИЗАЦИЈА

Да, 2024-та година е тука, одамна имаме Интернет, а веќе години наназад насекаде околу нас имаме компјутери, паметни телефони, а во последните неколку години и други електронски уреди кои се поврзани во IoT (Internet of Things) еко-системот. Сепак, забележете го ова – ИоТ е важен, но не толку колку нашите бројни проблеми со дигитализацијата. Немаме…

Избори, задолжувања и професионалците во економијата

Избори, задолжувања и професионалците во економијата

            Главна мантра на партиите во предизборието е развојот, кој кај нас е вулгарна сума на непроценети желби и трикови за ловење гласови. А сите се неуки, нели? Како не ќе бидат, кога ниту еден економски експерт не ги проценил тоа предизборните понуди и тоа јавно го кажал. Едвај нешто се објави од експертите со…

Инспекторите, кои ги нема, никако да влезат во стратегијата
|

Инспекторите, кои ги нема, никако да влезат во стратегијата

Ќе се носи стратегија за развој на СРМ, пардон РСМ и тоа за 20 години,  па планерите ги повикале градоначалниците да сѝ ги кажат маките, за да ги пишат во нивните стратешки писанија. Аферим, убаво. Не побарале системски документи, погодни за планирање, туку директ на муабет. Но, што ако ги викнале, кога не ги слушаат….

Чај од коприва и р’ѓосана шајка за железото во крвта
|

Чај од коприва и р’ѓосана шајка за железото во крвта

Граѓаните се жалаат дека овие „дупли“ избори им го нарушуваат мирот, во која уживаат во своите болести и нивното лечење и прејадување – за да можат да бидат болни. И на младите им го гушат просторот со тоа ботоксираните програми и ветувања, како ботокси да им фалат во обичниот живот. Барем во форма на рилсови…

Затворениот базен во сити молот и лек за потенција
|

Затворениот базен во сити молот и лек за потенција

Нема поубаво, отколку затворениот базен на СДСМ да го стават во сити молот на ВМРО – ДПМНЕ. Покапи се, пошопингувај. Има и уште нешто поубаво. Тоа спортската сала, која ќе се градела, да содржи затворен базен, а сето заедно да биде во сити – молот. Поубаво – здравје! Ама има и понапредни решенија. Ете, на…

Кој те шиша градоначалниче
|

Кој те шиша градоначалниче

На Св. Никола, на регионалниот пат, таму негде атарот на Новаци, загинал човек во сообраќања несреќа. Фатила голомразица, па се „исчукале“ на неколку места, на тоа регионалниот пат, а едно од нив со фатални последици. Дали шоферите биле пијани, дали се враќале од слава или е од мразот, кој ќе ти каже. Главно, човекот сѝ…

Воопшто не е компликувано, само да полудиш
| |

Воопшто не е компликувано, само да полудиш

Ако имаш пари (НЕ) гради слободно. Ако општината има или најде пари за некој проект, одма може да гради, но само ако се шегуваме. Така мислеа и од Општина Могила кога изготвија проект за нова градинка, најдоа пари и помислија: Готово е! Кој ве лажеше? Ами дека тука, на тоа ледината одсекогаш живееле луѓе? Ами…

Богојавление – Старо – Нов обичај за радост
| |

Богојавление – Старо – Нов обичај за радост

Богојавление (6/19 јануари) Кај народот е познат како „Богојавление“, „Водици, „Водокрст“. Со него завршува периодот на „некрстените денови“. Постои општо мислење дека во очи на празникот се отвара целото небо и на него се појавува самиот Бог во вистинската големина. Тоа се случувало точно во „глувото доба“ и се верувало дека токму во тој момент…

Најава на Христовото рождество низ традициските обичаи во Македонија
| |

Најава на Христовото рождество низ традициските обичаи во Македонија

Најавата на Христовото раѓање се одбележува во цел свет, еден до два денови пред Божик, односно на „Коледе“ и „Бадник“, а останале траги и од поинакво славење на овие големи празници, кои се потполно поврзани со Христијанството, без пагански елементи, со кои се исполнети и Бадник, а посебно Коледе, кои се одржувале во „поградските средини“,…